Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Veni-beurzen voor vijf RUG-onderzoekers

11 april 2022

Vijf RUG-onderzoekers, Joost van de Brake, Daniel te Kaat, Susan Niessen, Charlotte Vrijen en Frank Klont, hebben een Veni-beurs toegekend gekregen van NWO. Het gaat om beurzen in de domeinen Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW). Toekenningen in de domeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw) zijn in december al bekend gemaakt.

De volgende onderzoeksvoorstellen zijn gehonoreerd:

Joost van de Brake
Joost van de Brake

Hoe kun je meerdere gelijktijdige teamlidmaatschappen het best combineren?

dr. Joost van de Brake, Faculteit Economie en Bedrijfskunde

Veel mensen werken in meerdere teams tegelijkertijd. Toch weten we verrassend weinig over de gevolgen van deze manier van werken voor het welzijn en presteren van werknemers. Het voorgestelde project onderzoekt waarom en wanneer werken in meerdere teams positieve of negatieve effecten heeft. Ik kijk daarbij niet alleen naar het totaal aantal teams waarin een persoon actief is, maar ook hoe deze teams van elkaar verschillen.

Lees meer over dr. Joost van de Brake

Daniel te Kaat
Daniel te Kaat

Het reële effect van onconventioneel monetair beleid: Een nieuw portefeuille kanaal

dr. Daniel te Kaat, Faculteit Economie en Bedrijfskunde

Verschillende centrale banken hebben hun verzameling onconventionele monetaire instrumenten uitgebreid teneinde de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis te beteugelen. De impact van deze instrumenten is tot op heden slechts bestudeerd via het kanaal van de kredietverstrekking, maar in welke mate en via welk kanaal hebben deze instrumenten een invloed op economieën met dalende kredietvolumes? In dit onderzoek wordt het antwoord op deze vraag gezocht door de invloed op de economie van deze instrumenten te bestuderen via het herbalanceren van portefeuilles van gezinnen.

Lees meer over dr. Daniel te Kaat

Susan Niessen
Susan Niessen

Eerlijk beoordelen met eenvoudige algoritmes

dr. Susan Niessen, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Psychologische tests worden intuïtief geïnterpreteerd of via complexe kunstmatige intelligentie gebruikt. Beide hebben stevige nadelen die zorgen voor suboptimale en oneerlijke beslissingen. Een alternatief is het gebruik van simpele, transparante algoritmes. Ik onderzoek hoe zulke algoritmes worden ontworpen en gebruikt en welk effect dat heeft op valide en rechtvaardig testgebruik.

Lees meer over dr. Susan Niessen

Charlotte Vrijen
Charlotte Vrijen

Door een roze bril: hoe ontstaat optimisme?

dr. Charlotte Vrijen, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Optimisten zijn lichamelijk en mentaal gezonder en gelukkiger dan pessimisten. Hoe komt het dat sommige mensen optimistisch zijn en anderen niet? Ik onderzoek in welke mate en hoe optimisme wordt doorgegeven van ouders op kinderen. Mijn onderzoek biedt nieuwe inzichten over het ontstaan en bevorderen van optimisme in opgroeiende kinderen.

Lees meer over dr. Charlotte Vrijen

Frank Klont
Frank Klont

Moleculair bewijs voor chemische blootstellingen in het dagelijks leven

dr. Frank Klont, Faculty of Science and Engineering

Dagelijks worden we blootgesteld aan talrijke chemicaliën, bijvoorbeeld via onze voeding, onze leefomgeving en de therapieën die we mogelijk ondergaan. Onderzoek naar blootstellingen gebeurt vaak middels vragenlijsten die afhankelijk zijn van onze herinnering aan eerdere blootstellingen. Dit project wil blootstellingen direct, op moleculair niveau meten om zo hun impact op onze gezondheid beter te kunnen bestuderen.

Lees meer over dr. Frank Klont

Laatst gewijzigd:11 april 2022 12:13
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024