Drok & Dwers: Gronings project gaat over de grens!
De Friese gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel nemen vanaf 2022 de aanpak van het Gronings project Druk & Dwars over. Het doel is overdiagnostiek van ADHD bij kinderen waar mogelijk te voorkomen door versterking van de opvoedomgeving. Op die manier kunnen specialistische psychiatrische trajecten bewaard blijven voor kinderen en gezinnen met de meest ernstige problematiek. Druk & Dwars is ontstaan vanuit de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen en loopt in diverse Groninger gemeenten.
Pijlers
Vanaf 2011 is de werkwijze van Druk & Dwars opgebouwd en uitgebouwd in samenwerking met de Groninger gemeenten. Ze zijn nu vier pijlers:
1. Voorlichting over discutabele aannames achter het nog altijd dominante beeld van ADHD als chronisch en erfelijk hersendefect.
2. Cursussen en trainingen waarin ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers uit de kinderopvang praktische handvatten en een normaliserende en de-medicaliserende visie op druk en dwars aangereikt krijgen.
3. ‘Train de trainer’-cursussen, waarin ten behoeve van duurzaamheid van de aanpak in gemeenten zorg- en onderwijsprofessionals opgeleid worden om bovenstaande cursussen te geven.
4. Klassenfeestjes, een deelproject waarin kinderen al vroeg en op een leuke manier leren dat iedereen erbij hoort en een inclusief klassenklimaat op scholen bevorderd wordt.
Integrale aanpak
‘We zijn als team ontzettend blij dat we naast diverse Groninger gemeenten, nu ook deze Friese gemeenten aan boord hebben,’ zegt projectleider prof. dr. Laura Batstra. ‘We merken bij Druk & Dwars vanuit het hele land veel belangstelling voor de losse onderdelen van onze aanpak. Men vraagt ons vaak om een lezing of workshop te komen geven of een school wil bijvoorbeeld enkele leerkrachten onze leerkrachttraining laten volgen. De impact van losse activiteiten verwatert echter snel als de rest in een gemeente hetzelfde blijft. Als we het dominante medicaliserende tij echt willen keren, zullen we op allerlei verschillende niveaus en manieren tegelijk hieraan moeten werken. Wij hopen met onze integrale aanpak binnen gemeenten het nu nog vaak overheersende stoornisdenken en -handelen te verschuiven naar een breed gedragen gemeenschappelijke normaliserende benadering van kinderen met als druk en dwars ervaren gedrag.’
Laagdrempelig en dichtbij
Het noordoosten van Friesland is de eerste regio buiten de provincie Groningen die de integrale aanpak van Druk en Dwars over gaat nemen. De gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel werken nauw samen op het gebied van Zorg en Onderwijs. De wethouders in beide gemeenten zijn verheugd.
Gerben Wiersma, wethouder in Dantumadiel: ‘We vinden het belangrijk dat ook kinderen met gedragsproblemen zoveel mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven functioneren. De werkwijze van Druk & Dwars om vooral in te zetten op ondersteuning in het gezin en op school sluit naadloos aan op onze visie.’
Jouke Douwe de Vries, wethouder in Noardeast-Fryslân: ‘In de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân zetten we stevig in op een betere verbinding tussen onderwijs en Jeugdzorg. “Laagdrempelig” en “dichtbij” zijn daarbij de kernwoorden. Ook normaliseren, in de zin van niet meteen etiketten op kinderen plakken, hebben we hoog in het vaandel. De aanpak van Druk & Dwars sluit hier uitstekend bij aan en we zijn dan ook erg blij met de samenwerking, om op die manier kennis en ervaring met elkaar te delen.’
It sil heve!
Informatie
Laatst gewijzigd: | 01 december 2021 13:06 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!