Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Tessa Quax ontvangt KNAW Early Career Award

18 november 2021
Tessa Quax
Tessa Quax

Prof. dr. Tessa Quax krijgt van de KNAW de Early Career Award 2021. Landelijk reikt de KNAW twaalf van deze awards uit. De prijs is bedoeld voor jonge onderzoekers in Nederland met vernieuwende, originele onderzoeksideeën. Het onderzoek van de winnaars is relevant voor de maatschappij: Tessa Quax is pionier in het effect van virussen op eencellige micro-organismen.

Op 14 februari 2022 neemt Quax de prijs, een bedrag van 15.000 euro en een kunstobject, in ontvangst in het Trippenhuis te Amsterdam. Ze is adjunct-hoogleraar Biology of Archaea and Viruses aan het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute en ontvangt de award in het domein Natuur- en Technische wetenschappen.

Effect virussen op eencellige micro-organismen

Tessa Quax is geïntrigeerd door de diversiteit en evolutie van virussen. Ze bestudeert de mechanismen waarmee virussen micro-organismen, genaamd archaea, infecteren. Archaea zijn eencelligen die op de meest uiteenlopende plekken ter wereld voorkomen. Zo groeien ze in hete bronnen, in zoutmeren, en in de menselijke darm. Haar onderzoek draagt bij aan een beter begrip van de rol van virussen in de natuur en van hun effect op de evolutie van eencelligen. Tessa is een pionier op dit gebied en probeert, via haar functies in verschillende internationale vakverenigingen, onderzoekers van virussen van micro-organismen met elkaar te verbinden.

Schroef in kunstobject

De winnaars komen uit de volle breedte van de wetenschap en zijn gekozen in vier KNAW-wetenschapsdomeinen: geesteswetenschappen, gedrags-, maatschappij- en rechtswetenschappen, natuur- en technische wetenschappen en medische, medisch-biologische en gezondheidswetenschappen. Per domein zijn er drie winnaars. De KNAW Early Career Award bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro en een kunstobject van Laura Klinkenberg. Dit is een messing schroef met een ‘twist’, een twist die zowel in de wetenschap als in de kunst nodig is om tot nieuwe ideeën te komen.

Meer informatie

Onderzoek van Tessa Quax: quaxlab.org/research/

Laatst gewijzigd:25 november 2021 14:04
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024