RUG lanceert gratis stadswandeling als onderdeel Aletta-jaar
Van de inschrijving van Aletta Jacobs in 1871 tot het hoogleraarschap van Tine Tammes in 1919: er zijn talloze verhalen te vertellen over vrouwen aan de Groninger universiteit. De nieuwe stadswandeling van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bundelt een deel van deze verhalen. Het laat wandelaars via negen locaties in de voetsporen treden van de eerste vrouwen aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het kader van het Aletta-jaar ging de RUG de samenwerking aan met historici Sanne Meijer en Iris van den Brand, allebei alumni van de RUG. Zij maakten de stadswandeling, die vanaf zaterdag 5 juni gratis voor iedereen online beschikbaar is.
,,Zoo iets kon niet geschieden te Leiden, te Utrecht. Het was alleen mogelijk te Groningen in het radicale Noorden.” De quote van de Groningse hoogleraar mr. B.D.H. Tellegen over het propedeutisch examen van Aletta Jacobs symboliseert de rol van Groningen als progressieve stad aan het einde van de negentiende eeuw.
Vrouwen aan de Rijksuniversiteit Groningen
Het vrijzinnige klimaat in Groningen destijds maakte het voor vrouwen mogelijk om voor het eerst deel te nemen aan de wetenschap. Dit verklaart mede de belangrijke geschiedenis van vrouwen aan de Rijksuniversiteit Groningen, die het fundament vormt voor deze stadswandeling. De RUG verwelkomde onder meer de eerste afgestudeerde vrouwelijke student aan een Nederlandse universiteit in de persoon van Aletta Jacobs. Het bracht de eerste vrouwelijke hoogleraar van Groningen en de tweede van Nederland voort, Tine Tammes. Marie Loke werd benoemd als eerste vrouwelijke lector aan een Nederlandse universiteit. Betsy Bakker Nort, studerend aan de Rijksuniversiteit Groningen, was bovendien een van de eerste vrouwelijke promovendi met haar feministische proefschrift.
In hetzelfde Groningen ontstond in diezelfde periode de allereerste vrouwelijke studentenvereniging van Nederland, die later Magna Pete ging heten.
Gratis stadswandeling
De stadswandeling in de binnenstad van Groningen neemt wandelaars mee naar negen locaties waar de geschiedenis ligt van vrouwen die grenzen verlegden en vastberaden de weg vrijmaakten voor de vrouwelijke studenten en wetenschappers van nu. Startpunt is het Academiegebouw, om vervolgens langs onder andere het borstbeeld van Aletta Jacobs en de rechtenfaculteit naar het voormalig Botanisch Laboratorium te wandelen. Het Jantina Tammeshuis vormt het eindpunt van de wandeling. De wandeling bedraagt 5,5 km en zo’n anderhalf uur wandeltijd.
Laatst gewijzigd: | 18 juli 2024 16:46 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!