Nieuwe sectorbeelden voor Aard- en Milieuwetenschappen, Astronomie, Biologie en Farmaceutische Wetenschappen
Veranderingen in ons klimaat, duurzame voedselvoorziening, de achteruitgang van biodiversiteit, de ontwikkeling van vaccins tegen nieuwe infectieziekten en de vraag of wij de enigen zijn in het heelal: het zijn slechts enkele voorbeelden van de grote uitdagingen waarmee onze huidige maatschappij wordt geconfronteerd. Maar welke wetenschappelijke keuzes zijn er op landelijk niveau nodig om deze uitdagingen aan te pakken?
De vier wetenschappelijke sectoren Aard- en Milieuwetenschappen, Astronomie, Biologie en Farmaceutische Wetenschappen willen een essentiële bijdrage leveren aan het oplossen van deze en andere belangrijke maatschappelijke en wetenschappelijke vraagstukken, gezien de aard en urgentie. Daarom hebben ze op 7 november hun sectorbeelden gepubliceerd in een gezamenlijk document getiteld “Voor een sterker fundament” (pdf, 8,7 MB). Op 17 december is dit document officieel overhandigd aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De sectorbeelden schetsen een aantal grote uitdagingen waar onze huidige maatschappij mee geconfronteerd wordt en welke keuzes er nodig zijn om deze aan te pakken. Deze uitdagingen, en de noodzaak om ze wetenschappelijk aan te pakken, maken een versterking van de vier sectoren nodig. Op initiatief van de gezamenlijke bètadecanen is daarom in iedere sector een jaar lang hard gewerkt door academici van alle betrokken Nederlandse universiteiten, met input vanuit NWO/KNAW-onderzoeksinstituten en allerlei maatschappelijke partners.
Het is de bedoeling dat de sectorbeelden bijdragen aan de sturing van wetenschapsbeleid en de noodzakelijke financiële middelen om de uitdagingen aan te pakken, zeker ook op nationaal politiek niveau. De vier sectoren schetsen ieder langs welke lijnen zij zich willen ontwikkelen. Daarbinnen zijn de belangrijkste aandachtsgebieden voor alle sectoren hetzelfde; zo is er overal een focus op systeem-aanpak, multi-, inter- & transdisciplinariteit, data science, contact met de samenleving, onderzoeksfaciliteiten & -infrastructuur en de student/staf-ratio. Ook pleiten de schrijvers voor het uitwerken van de beelden tot volwaardige sectorplannen, een aanpak die in het verleden voor andere sectoren succesvol was.
Trekkers van de vier sectoren zijn respectievelijk Appy Sluijs (Universiteit Utrecht, voor de Aard- en Milieuwetenschappen), Amina Helmi (Rijksuniversiteit Groningen/NOVA, voor de Astronomie), Rens Voesenek (Universiteit Utrecht, voor de Biologie) en Roos Masereeuw (Universiteit Utrecht, voor de Farmaceutische Wetenschappen).
Laatst gewijzigd: | 22 februari 2022 14:43 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...