University Rebellion overhandigt duurzaamheidsmanifest aan RUG
University Rebellion, onderdeel van actiegroep Extinction Rebellion, heeft op 19 november bij alle universiteiten in Nederland aandacht gevraagd voor de klimaatcrisis. Ook voor het Academiegebouw van de RUG verzamelde een aantal actievoerders. De groep wil graag dat universiteiten duurzaamheid nastreven en wetenschappelijke kennis inzetten bij het bestrijden van klimaatverandering. Daartoe heeft de groep een manifest opgesteld. Vertel de waarheid over duurzaamheid, word klimaatneutraal in 2025 en zorg voor de democratisering van de universiteit. Dat zijn in het kort de eisen van University Rebellion. Voorzitter van het College van Bestuur Jouke de Vries nam namens de universiteit het manifest in ontvangst te nemen en gaf een eerste reactie.
“Dank voor jullie manifest. Dat is bij de RUG in goede handen. Klimaatverandering is een reële dreiging en een grote uitdaging voor de mensheid. Wij delen jullie mening dat er dringend actie nodig is om de opwarming van de aarde te stoppen. Daar zijn de wetenschap en onderwijs hard bij nodig. We realiseren ons dat we er nog lang niet zijn, Graag nodig ik jullie uit voor een afspraak binnenkort om door te praten over de ideeën die jullie hebben voor verdere verduurzaming van de universiteit.” Deze uitnodiging is aangenomen door University Rebellion.
Onderzoek
Aan de RUG onderzoeken omgevingspsychologen bijvoorbeeld de psychologische aspecten van klimaatverandering en -beleid. Hoogleraar Linda Steg heeft zelfs meegeschreven aan het laatste IPCC rapport. We hebben klimatologen zoals Richard Bintanja die onderzoek doen naar de klimaatverandering in de atmosfeer. We hebben ecologen die vanuit het Arctic Centre verslag doen van de daadwerkelijke gevolgen van klimaatveranderingen in het poolgebied. We onderzoeken duurzame bedrijfsvoering binnen het Centre for Sustainable Entrepreneurship, de energietransitie binnen de Energy Academy, en de klimaatadaptatie binnen het Global Centre on Adaptation. Daarbij brengen we verschillende wetenschapsgebieden vaak samen. Kortom, de klimaatwetenschap heeft hier een vaste basis.
Onderwijs
Dat geldt ook voor ons onderwijs. Aan onze faculteit Campus Fryslân leiden we jonge mensen op tot klimaat- en milieubewuste wereldburgers die daadwerkelijk verandering gaan brengen. Aan de Energy Academy delen we nieuwe kennis over de energietransitie en bij de studies als biologie en mariene ecologie onderwijzen we studenten in de gevolgen van klimaatverandering op het leven om ons heen.
Bedrijfsvoering
Wat het punt ten aanzien van de bedrijfsvoering betreft: de Green Office van de RUG heeft in de Roadmap 2015-2020 doelen gesteld om de universiteit verder te verduurzamen. Zo streven we naar een CO2-neutrale universiteit op korte termijn. Daarom hanteren we bijvoorbeeld sinds kort een strikter beleid voor dienstreizen, waarbij we medewerkers stimuleren na te denken over de noodzaak van hun reis en voor afstanden tot 500km de trein te nemen.
We zetten ons ook in voor meer duurzaamheid binnen bedrijfsvoering, renovatie- en nieuwbouwprojecten. De Energy Academy was al het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland (BREEAM label Outstanding) en ook de nieuwe Feringa Building wordt heel duurzaam gebouwd (label Very good).
Wat onze energie-inkoop betreft: ook die is recentelijk verduurzaamd en CO2-neutraal geworden. Ruim 17% van onze energie wekken we zelf op met zonnepanelen, warmtekracht en een windmolen. Ons restafval gaan we vanaf 2021 verder scheiden in de volgende afvalstromen: plastic, papier, GFT, koffiebekers, waarbij alles hergebruikt gaat worden (afval bestaat niet).
Op dit moment staat de RUG op een 8e plaats in de UI GreenMetric 2019 wereldwijde ranking van duurzame universiteiten. Daarmee zijn we de op twee na duurzaamste universiteit van Nederland.
Laatst gewijzigd: | 23 september 2024 11:38 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...