Samenwerking IIionx met Rijksuniversiteit Groningen en Provincie Fryslân
Krachtige samenwerking IIionx met Rijksuniversiteit Groningen en Provincie Fryslân: innovatie-uitdaging met satelliet data aan
Als één van de 4 partijen heeft ilionx de eerste ronde gewonnen van de innovatiecompetitie (SBIR) ‘Satelliet datagebruik bij het automatisch opsporen van veranderingen in het watersysteem’.
De opdracht is duidelijk: de waterschappen, georganiseerd via het Waterschapshuis (HWH) en Stowa/SAT-WATER en Rijkswaterstaat (RWS), dagen samen met het Netherlands Space Office (NSO) ondernemers uit om nieuwe informatie producten te ontwikkelen met o.a. satellietdata die meerdere keren per jaar de fysieke wijzigingen in het beheersgebied van de waterschappen en Rijkswaterstaat identificeert.
ilionx gaat deze uitdaging graag aan samen met Michael Wilkinson van het Bernoulli Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en Provincie Fryslân. Een vergelijkbaar initiatief was al eerder door de provincie en ilionx gestart en deze wordt nu verder uitgebouwd. De komende maanden worden alle benodigde technische en organisatorische ingrediënten onderzocht om de haalbaarheid van een goed werkend prototype te toetsen. De universiteit denkt hierbij mee in het verbeteren van detectie-algoritmes. De provincie levert relevante voorbeelden van veranderingen op de grond, waarmee deze algoritmes getraind en gecheckt kunnen worden.
Jakko de Jong: “We gaan inzetten op een interactieve webviewer waarmee waterschappen en Rijkswaterstaat veranderingen in het watersysteem tijdig, volledig en betrouwbaar kunnen vinden, beoordelen en gebruiken in hun workflows. We gaan gebruik maken van machine learning modellen die op de achtergrond continue nieuwe satellietdata doorzoeken om interessante veranderingen te detecteren, om vervolgens te duiden wàt er dan precies veranderd is. Daarnaast gaan we werken aan een gekoppeld feedbacksysteem waarmee domeinexperts feedback kunnen geven op de gevonden veranderingen, zodat de detectie steeds betrouwbaarder wordt en het systeem zichzelf verbetert.”
In april 2021 worden twee haalbaarheidsstudies uitgekozen op basis waarvan het prototype gebouwd gaat worden.
Laatst gewijzigd: | 27 mei 2021 16:31 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!