Ezinge revisited
![Ezinge revisited](/about-ug/latest-news/news/archief2020/nieuwsberichten/1013-nieuwhofezinge-cover.jpg)
De opgraving in de wierde van Ezinge, tussen 1923 en 1934 uitgevoerd door prof. Albert Egges van Giffen, behoort tot de bekendste opgravingen in de geschiedenis van de Nederlandse archeologie. Het is ook een van de kroonjuwelen van het Groninger Instituut van Archeologie, het voormalige Biologisch-Archeologisch Instituut, dat dit jaar 100 jaar bestaat. De opgraving bracht het instituut internationale bekendheid. De opgravingsresultaten werden echter slechts voor een klein deel gepubliceerd. De analyse van de vele vondsten en structuren was te complex om met de middelen van die tijd te kunnen voltooien.
De analyse van de opgravingsresultaten werd hervat in 2011, nu met digitale middelen en betere dateringsmogelijkheden. Het doel is niet alleen om de opgraving aan de vergetelheid te ontrukken en nieuwe inzichten in de bewoningsgeschiedenis naar voren te brengen, maar ook om de bijzondere archeologie van het terpen- en wierdengebied internationaal voor het voetlicht te brengen. Deze maand verschijnt het eerste deel van Ezinge revisited. The ancient roots of a terp settlement van RUG-archeoloog Annet Nieuwhof, waarin aandacht wordt besteed aan de opgraving zelf, aan de natuurlijke omgeving, en aan de bestaansmogelijkheden die het kwelderlandschap bood. Het grootste deel van het boek wordt ingenomen door een catalogus, waarin alle opgegraven vlakken worden afgebeeld, samen met zeer veel vondsten en opgravingsfoto’s. Deel 2, dat naar verwachting medio 2021 zal kunnen verschijnen, is gewijd aan de bewoningsgeschiedenis in al zijn facetten, vanaf het ontstaan van deze terpnederzetting rond 500 v.Chr.
Meer informatie
Laatst gewijzigd: | 13 oktober 2020 12:30 |
Meer nieuws
-
05 februari 2025
Doodsoorzaken ontrafeld: van doktersbriefje naar dataset
De belangrijkste doodsoorzaak in het afgelopen jaar was dementie (*) Maar hoe zat dat in de negentiende en begin twintigste eeuw? Onderzoekers aan de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Leiden startten een project...
-
03 februari 2025
Friese taal wordt beter doorgegeven dan het Nedersaksisch
Het is beter gesteld met het Fries dan met het Nedersaksisch. Friezen gebruiken de taal vaker thuis en geven deze beter door dan bewoners in het Nedersaksisch taalgebied. Ook vermengt het Fries minder met het Nederlands dan het Nedersaksisch.
-
30 januari 2025
RUG-onderzoek naar extremisme in IJsselland
Hoewel extremisme in IJsselland een beperkt fenomeen is, moet het vanwege het dynamische en veelzijdige karakter en recente maatschappelijke ontwikkelingen serieus worden genomen door bestuurders en professionals. Dat concludeert een...