Hoe onderzoek je de oorzaak van een mysterieuze ziekte?
De Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde in samenwerking met de Jonge Akademie een stripverhaal en lespakket, waarin een vriendengroep de herkomst van een geheimzinnig virus onderzoekt. De strip brengt kinderen in aanraking met diversiteit in de wetenschap en draagt spelenderwijs bij aan vaardigheden als begrijpend lezen en onderzoek doen De combinatie van stripboek met lespakket is gericht op de bovenbouw van de basisschool en is gratis te bestellen voor basisscholen in heel Nederland.
Olivier is ziek geworden na een museumbezoek. Wat is er aan de hand? Komt het door de geheimzinnige vondst die hij daar gedaan heeft, of is het toch een virus? Op weg naar de oplossing van het raadsel, ontmoeten zijn vrienden allerlei wetenschappers: van viroloog tot dataspecialist. In het stripverhaal proberen kinderen, als wetenschappers, te onderzoeken waarom enkelen van hen ziek geworden zijn.
Opdrachtkaarten
De strip met lespakket kan voor verschillende vakken worden ingezet en kan zowel klassikaal als zelfstandig gebruikt worden. Door middel van opdrachtkaarten breiden kinderen spelenderwijs hun woordenschat uit en leren ze over de verschillende stappen van onderzoek doen. Ook komt de samenwerking tussen onderzoekers van verschillende vakgebieden naar voren. In de opdrachten worden kinderen aan het denken gezet over de betrouwbaarheid van bronnen en over het bouwen van een app om de ziekte op te sporen. In de eindopdracht gaan ze in groepjes zelf de oorzaak van een geheimzinnige ziekte opsporen door middel van bron- en contactonderzoek.
Diversiteit en morele dilemma’s
De strip en het lespakket toont kinderen de diversiteit van wetenschappelijk onderzoek en de mensen die dit onderzoek doen. Wetenschappers zijn vrouwen en mannen, met verschillende etniciteiten en werkzaam in verschillende vakgebieden. Daarnaast worden kinderen geconfronteerd dilemma’s: is de scarabee eerlijk gevonden of gestolen? En als hij is gestolen, moeten ze hem dan terugbrengen naar het museum?
Samenwerking Jonge Akademie en Scholierenacademie
Het stripverhaal is gemaakt door de wetenschappers van de Jonge Akademie met tekeningen van Eva Hilhorst. Vanuit Groningen werkten de scheikundige Marleen Kamperman en de taalwetenschapper Martijn Wieling mee aan het schrijven van de strip. De Scholierenacademie van de RUG ontwikkelde het bijbehorende lespakket, bestaande uit 12 opdrachtkaarten en een eindopdracht.
Meer informatie
- Voor meer informatie over de strip kunt u terecht bij Marleen Kamperman.
- Meer informatie over het lespakket is te verkrijgen via Douwe van der Tuin, projectleider basisonderwijs Scholierenacademie.
- De strip en het lespakket zijn te bestellen via De Jonge Akademie.
Laatst gewijzigd: | 07 oktober 2020 14:58 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...