Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Patrick Verkooijen benoemd tot hoogleraar aan de leerstoel Climate Adaptation Governance

28 mei 2020

Prof. dr. Patrick Verkooijen, directeur van het Global Center on Adaptation (GCA), is benoemd tot leerstoelhouder voor het programma Climate Adaptation Governance aan de faculteiten Campus Fryslân en Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Verkooijen gaat zich bezighouden met het curriculum voor de nieuw te ontwikkelen masteropleiding Climate Adaptation Governance en zal daarnaast promovendi begeleiden. Ook wil hij studenten en onderzoekers in contact brengen met een wereldwijd netwerk van instellingen die zich bezighouden met klimaataanpassing.

Ban Ki-moon, de achtste secretaris-generaal van de Verenigde Naties en bestuursvoorzitter van het Global Center on Adaptation, reageerde als volgt op Verkooijens aanstelling: “Ik werk al een aantal jaren nauw samen met professor Verkooijen en volgens mij is hij de aangewezen persoon om namens mij aan de Rijksuniversiteit Groningen leiding te geven aan het programma Climate Adaptation Governance. Deze universiteit is een van de weinige wetenschappelijke instellingen ter wereld waar studenten kunnen onderzoeken hoe we ons het beste kunnen aanpassen aan de gevolgen van de klimaatcrisis. En dat is absoluut nodig, wil de wereld in de komende tien jaar de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen behalen.”

Ook Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de RUG, is verheugd over de benoeming: “Ik heb Patrick Verkooijen voor het eerst in september 2018 ontmoet, toen hij net directeur van het Global Center on Adaptation was geworden. We hebben samen het eredoctoraat van Ban Ki-moon gevierd. Verkooijen is enorm geïnteresseerd in alles wat er op onze universiteit gebeurt. Zijn inspirerende werk en zijn internationale netwerk zijn van groot belang voor de ontwikkeling van de RUG.”

Bij zijn aantreden zei prof. dr. Patrick Verkooijen: “Ik voel me vereerd dat ik leiding mag gaan geven aan dit programma, dat een erkenning betekent van het wereldwijde leiderschap van Ban Ki-moon. Als we de wereld klimaatbestendiger willen maken en de jongeren van vandaag een rol willen geven in klimaataanpassing, dan moeten we nu de volgende generatie leiders opleiden.”

Andrej Zwitter, decaan van Campus Fryslân beaamt: “Het is een voorrecht prof. dr. Patrick Verkooijen te verwelkomen bij Campus Fryslân. Verkooijen staat bekend om zijn jarenlange toewijding en inzet op het gebied van klimaatadaptatie. Onze studenten kunnen nu leren van een van de meest vooraanstaande experts en dat is echt geweldig.”

Patrick Verkooijen and Jouke de Vries, foto genomen in de herfst van 2019
Patrick Verkooijen and Jouke de Vries, foto genomen in de herfst van 2019

Over het GCA

Het Global Center on Adaptation is een nieuwe internationale organisatie, dat een vestiging heeft in de Energy Academy in Groningen. Het GCA wil als tussenpersoon in samenwerking met de publieke en private sector op alle niveaus, van internationaal tot lokaal, maatregelen en ondersteuning op het gebied van aanpassing versnellen, en er zo voor zorgen dat we van elkaar leren en samenwerken aan een klimaatbestendige toekomst. Verkooijen staat wereldwijd bekend om zijn talent voor het mobiliseren van stakeholders en het leveren van opgeschaalde acties om klimaatverandering het hoofd te bieden. Voor zijn benoeming bij het Center werkte hij als klimaatadviseur en speciaal gezant voor klimaatverandering bij de World Bank Group. Verkooijen is hoogleraar Practice in Sustainable Development Diplomacy aan de Fletcher School of Law and Diplomacy. Hij promoveerde aan Wageningen University en behaalde zijn master in Public Administration aan Harvard University.

Laatst gewijzigd:28 mei 2020 17:15
View this page in: English

Meer nieuws

  • 22 oktober 2024

    De dreigende kloof op het platteland

    Het valt wel mee met de veronderstelde kloof tussen stad en platteland, vindt Felix Pot. ‘Er dreigt eerder een kloof óp het platteland: tussen autobezitters en mensen die niet over eigen vervoer beschikken.'

  • 25 september 2024

    Slimme energietransitie vraagt om inclusieve aanpak

    RUG-wetenschapper Christian Zuidema vertelt over hoe we samen kunnen overstappen naar een duurzame samenleving. Een slimme transitie vraagt om een betere verdeling van de voor- en nadelen, betoogt hij.

  • 22 augustus 2024

    NWO kent subsidie toe aan groot onderzoek naar relatie tussen platteland en stad

    De relaties tussen platteland en stad zijn afgelopen jaren onder druk komen te staan en vragen om toekomstbestendige ruimtelijke oplossingen. Daarom onderzoekt het Fertile Soils project, waarin 10 kennisinstituten en 30 praktijkpartners...