Spreeuwen slapen minder tijdens zomernachten en bij volle maan
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en twee buitenlandse collega’s hebben ontdekt dat spreeuwen in de zomer vijf uur minder slapen per nacht. Vergeleken bij de winter doen de vogels overdag meer dutjes en leven ze onder hogere slaapdruk. Bij volle maan slapen spreeuwen ongeveer twee uur minder per nacht. De resultaten van het onderzoek zijn op 19 maart gepubliceerd in Current Biology.
Het slaapritme van spreeuwen is zeer flexibel en gevoelig voor omgevingsfactoren, aldus nieuw, baanbrekende onderzoek van de wetenschappers van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) van de RUG en collega’s uit Duitsland en Zwitserland.
Dataloggers
Zij gebruikten miniatuur elektro-encefalogram (EEG) dataloggers om spreeuwen te onderzoeken onder semi-natuurlijke omstandigheden. De vogels leefden als groep in een groot buitenverblijf met natuurlijke temperaturen en licht. Ze ontdekten dat de vogels sterke fenotypische variatie vertoonden in hun slaap-waakcyclus.
Slaap is essentieel voor onze gezondheid en ons prestatievermogen, maar toch is onze kennis over slaap nog zeer beperkt. De kennis is bovendien vaak gebaseerd op onderzoeken naar slechts enkele modelzoogdiersoorten, uitgevoerd onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden. Gegevens over slaap bij verschillende diersoorten die zijn verworven onder meer natuurlijke omstandigheden, kunnen wellicht leiden tot nieuwe inzichten in slaapritmes en slaapfuncties, meldden de onderzoekers.
Referentie: Sjoerd J. van Hasselt, Maria Rusche, Alexei L. Vyssotski, Simon Verhulst, Niels C. Rattenborg, and Peter Meerlo: Sleep Time in the European Starling Is Strongly Affected by Night Length and Moon Phase. Current Biology, 19 maart 2020.
Laatst gewijzigd: | 20 maart 2020 08:43 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...