Belangrijke mededelingen voor alle RUG studenten
Het coronavirus zorgt voor ons allemaal voor een onzekere situatie. In dit nieuwsbericht delen we belangrijke informatie voor alle studenten; lees het bericht dan ook zorgvuldig door.
1. Online onderwijs en toetsing vanaf 23 maart tot einde collegejaar
Vanaf maandag 23 maart gaan alle faculteiten en opleidingen van de RUG zo snel mogelijk over op online onderwijs en toetsing. Deze remote teaching en toetsing geldt voor het einde van blok 3 en heel blok 4, dus tot het einde van collegejaar 2019-2020. Er wordt dus geen fysiek onderwijs meer gegeven. Voor de practica wordt naar een maatwerkoplossing gezocht.
Als het overheidsbeleid tijdens blok 4 zodanig wijzigt, dat er aanpassingen nodig zijn voor het onderwijs, dan zullen wij je tijdig informeren. Meer informatie, over wanneer en hoe het online onderwijs en de tentaminering plaatsvinden, staat vanaf maandag 23 maart op Student Portal en My University.
Dit is een nieuwe situatie voor ons allemaal. Met de gehele academische gemeenschap proberen we bij te dragen aan het indammen van het coronavirus, en tegelijkertijd het onderwijs en onderzoek aan de RUG zo veel als mogelijk in stand te houden. Dat is belangrijk en betekent hard werken. Op een andere manier dan we gewend zijn. We hopen dat dit besluit over online onderwijs rust geeft. Mochten de maatregelen van het Kabinet versoepeld worden, dan sluiten we niet uit dat bepaalde fysieke vormen van onderwijs of toetsing weer ingevoerd kunnen worden. Voor nu blijft online onderwijs de leidraad voor alle studies en vakken voor de rest van dit collegejaar.
2. Doorgang tentamens
We vinden het belangrijk dat studenten en staf zo min mogelijk gedupeerd worden door de tijdelijke sluiting. We streven ernaar dat het onderwijs, en dus ook tentamens, zoveel mogelijk doorgaan. Ondanks dat fysieke bijeenkomsten tot het einde van het collegejaar zijn afgelast, zijn er andere (digitale) vormen van onderwijs en tentamens mogelijk. Jouw opleiding informeert je of je aankomende tentamens doorgaan, op welk moment een tentamen plaatsvindt en in welke vorm een tentamen wordt afgenomen. Houd hiervoor de berichtgeving vanuit jouw opleiding in de gaten. We proberen op deze manier eventuele studievertraging zoveel mogelijk te voorkomen. Ondanks de bijzondere situatie wensen we je de komende tijd veel succes met je studie. Met vragen kun je terecht bij jouw studieadviseur.
3. Studenten in het buitenland
Vanwege het wereldwijde negatieve reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, worden alle RUG-studenten dringend geadviseerd om terug te keren naar Nederland (of hun thuisland) indien dit op een veilige manier kan.
Om te zorgen dat zowel het Ministerie van Buitenlandse Zaken als de RUG een volledig beeld van iedereen in het buitenland hebben, is het verzoek aan alle studenten die in het buitenland zijn om zich bij beide instanties te melden.
-
Informatie en melden bij Buitenlandse Zaken kan via: http://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl. Het (nood)telefoonnummer (24/7) van het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is: +31 247 247 247.
-
Melden van je verblijf in het buitenland en/of je terugkomst in Nederland bij de RUG kan bij de Mobility and Scholarship Desk via msd rug.nl en bij de international office van je eigen faculteit.
Voor eventuele hulp in het buitenland kun je ook contact opnemen met de hulplijn van de reisverzekeraar AIG Emergency Assistance +31 104 535 656.
4. Collegegeld
Ondanks dat er geen fysieke colleges plaatsvinden, werkt de RUG hard aan het realiseren van onderwijs op afstand. De incasso van het collegegeld vindt daarom op de reguliere wijze plaats rond 26 maart a.s. We adviseren je om te zorgen dat er op deze datum voldoende saldo op je rekening staat. Lukt het je door omstandigheden die te maken hebben met het coronavirus niet om aan de betalingsverplichting te voldoen? Neem dan contact op met study@rug.nl
Als je door de coronacrisis in financiële problemen raakt, willen we je graag wijzen dat er in sommige gevallen ook aanvullende leenmogelijkheden zijn bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Kijk voor meer informatie over de nieuwe maatregelen van DUO op:
5. Bindend Studieadvies
Studenten die vanwege het coronavirus niet aan de BSA-norm kunnen voldoen, krijgen uitstel. Ze krijgen de mogelijkheid om de norm alsnog te halen in het collegejaar 2020-2021. Dat heeft de Minister van OCW op 19 maart, na overleg met de VSNU, de universiteiten verzocht. Dit betekent voor RUG-studenten die onder het BSA regime vallen concreet het volgende:
-
Eerstejaars RUG studenten die voldoende punten hebben gehaald, krijgen zoals gebruikelijk een positief bindend studieadvies (BSA).
-
Eerstejaars RUG studenten die onvoldoende punten hebben gehaald als gevolg van de coronacrisis (en op 1 maart 2020 nog staan ingeschreven), krijgen een zogenoemd uitgesteld advies. Dit betekent dat studenten alsnog een positief studieadvies krijgen als zij aan het eind van het tweede inschrijvingsjaar de BSA-norm hebben behaald.
-
Voor tweedejaars RUG studenten (in 2019/2020) met een uitgesteld advies is maatwerk nodig en volgt nader bericht.
Een uitgesteld advies is volgens de RUG mogelijk in uitzonderlijke omstandigheden. En het zijn inderdaad uitzonderlijke omstandigheden. We hopen dat dit besluit de nodige duidelijkheid biedt en zorg wegneemt bij onze studenten. Ook hopen we dat iedereen haar of zijn studie, ondanks de coronacrisis, zo goed mogelijk voort kan zetten.
Het College van Bestuur
Rijksuniversiteit Groningen
Laatst gewijzigd: | 26 maart 2020 17:14 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...