Nieuwbouwmonitor geeft inzicht in (plannen) nieuwbouw
Waar wordt het meeste gebouwd en hoeveel nieuwbouw komt er eigenlijk bij? Met de Nieuwbouwmonitor kun je de nieuwbouw in Nederland zelf bijhouden en bijvoorbeeld zien hoeveel openstaande bouwvergunningen binnen 5 kilometer van een Natura2000 liggen. Deze app, ontwikkeld door de Geodienst en het Real Estate Centre van de RUG, biedt een overzicht van hoe het met de nieuwbouw in Nederland gesteld is. De Nieuwbouwmonitor is genomineerd voor de SODA 2019 award van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Stijgende woningprijzen
De woningprijzen rijzen inmiddels weer de pan uit: sinds 2015 zijn de prijzen met ruim 30 procent gestegen. De vraag naar huur- en koopwoningen neemt alleen maar toe, maar het aanbod aan woningen blijft achter. Dit heeft gezorgd voor een scherpe stijging van huren en verkoopprijzen waardoor woningen voor veel huishoudens onbetaalbaar zijn geworden. De discussie over de stikstofproblematiek maakt de vooruitzichten er niet rooskleuriger op. De vraag die hieruit voortkomt is wat we voor de komende jaren kunnen verwachten. Is de grootste prijsstijging achter de rug of moeten we ons schrap zetten voor een nog hogere stijging? Deze vragen houden niet alleen huishoudens bezig, maar ook gemeenten, ontwikkelaars en bouwers. Zij willen namelijk weten of ze met een gerust hart nieuwbouwplannen kunnen ontwikkelen. De Nieuwbouwmonitor helpt met het vinden van antwoorden op deze vragen.
Voorbeeld van analyses
De Nieuwbouwmonitor biedt informatie over nieuwbouwontwikkelingen op basis van data uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). De app stelt gebruikers in staat om nieuwbouw tot in de kleinste details te bestuderen, zoals aantallen, bouwduur, grootte, type en locatie van woningen. Dankzij de Nieuwbouwmonitor weten we bijvoorbeeld onder andere dat circa 51% van alle openstaande bouwvergunningen binnen 5 kilometer van een Natura2000 gebied ligt.
Bekijk de Nieuwbouwmonitor
Laatst gewijzigd: | 15 oktober 2024 11:16 |
Meer nieuws
-
22 oktober 2024
De dreigende kloof op het platteland
Het valt wel mee met de veronderstelde kloof tussen stad en platteland, vindt Felix Pot. ‘Er dreigt eerder een kloof óp het platteland: tussen autobezitters en mensen die niet over eigen vervoer beschikken.'
-
25 september 2024
Slimme energietransitie vraagt om inclusieve aanpak
RUG-wetenschapper Christian Zuidema vertelt over hoe we samen kunnen overstappen naar een duurzame samenleving. Een slimme transitie vraagt om een betere verdeling van de voor- en nadelen, betoogt hij.
-
22 augustus 2024
NWO kent subsidie toe aan groot onderzoek naar relatie tussen platteland en stad
De relaties tussen platteland en stad zijn afgelopen jaren onder druk komen te staan en vragen om toekomstbestendige ruimtelijke oplossingen. Daarom onderzoekt het Fertile Soils project, waarin 10 kennisinstituten en 30 praktijkpartners...