ERC-beurs voor drie RUG-wetenschappers
Drie onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben een ERC Starting Grant toegekend gekregen. Het gaat om Cristóbal Bertoglio, Giulia Fulvia Mancini en Cyril Moers. De European Research Council (ERC) kent deze persoonsgebonden subsidies van 1,5 miljoen euro toe aan excellente onderzoekers. Hiermee stimuleert de ERC baanbrekend onderzoek in Europa.
De drie doctors gaan onderzoek doen naar:
Dr. Cristóbal Bertoglio (Faculty of Science and Engineering, Bernoulli Institute for Mathematics, Computer Science and Artificial Intelligence).
Cristóbal Bertoglio krijgt een ERC Starting Grant voor de computermodellering van supersnelle MRI-opnames van het cardiovasculaire systeem. Het doel van Bertoglio’s onderzoeksproject, CardioZoom, is het mogelijk maken van kwantitatieve MRI’s van dunne cardiovasculaire structuren met zeer korte MRI-scantijden.
Computermodellering van het cardiovasculaire systeem heeft al veelbelovende resultaten opgeleverd voor het verbeteren van klinische resultaten voor een aantal ziekten. Voor het verzamelen van cardiovasculaire data heeft Magnetic Resonance Imaging (MRI) doorgaans de voorkeur. Echter, MRI is helaas onbetrouwbaar als het gaat om een beeld van het bewegen van dunne structuren als kleppen en wanden van arteriën, de atria en het rechterventrikel, en er zijn lange, complexe scans nodig voor het linkerventrikel. Met CardioZoom wil Bertoglio niet alleen nieuwe methoden ontwikkelen om computermodellen voor deze uitdagende anatomische structuren te individualiseren, maar ook MRI’s vereenvoudigen en daarmee de scantijden drastisch te verkorten, zonder dat hij daarbij afbreuk doet aan de betrouwbaarheid van de geïndividualiseerde modellen. Als het project een succes wordt, kan dit leiden tot nieuwe manieren waarop cardiovasculaire ziekten worden onderzocht én tot nieuwe diagnostische middelen.
Dr. Giulia Fulvia Mancini (Faculty of Science and Engineering, Zernike Institute for Advanced Materials).
Giulia Mancini heeft een Starting Grant ontvangen voor haar project 'Geavanceerde EUV / soft X-ray microscopie in het ultrasnelle regime: beeldvormingsfunctionaliteit van nanomaterialen over lengteschalen' (ULTRAIMAGE). ULTRAIMAGE pakt de behoefte aan nieuwe strategieën bij de karakterisering van functionele nanomaterialen aan, door de studie van hun fundamentele structuur-eigenschaprelaties. De sleutel tot deze vooruitgang is de ontwikkeling van innovatieve beeldvormingsmodaliteiten, die een ultrahoge resolutie combineren in zowel tijd als ruimte. De inzichten uit het onderzoek zullen een beter begrip mogelijk maken van fundamenteel gedrag op nanoschaal, van vitaal belang voor een beter ontwerp van energie-efficiënte volgende generatie apparaten.
Dr. Cyril Moers (Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG).
UMCG-onderzoeker en transplantatiechirurg Cyril Moers gaat de komende jaren onderzoek doen naar het gebruik van perfusiemachines waarmee donornieren getest kunnen worden. De inzichten uit het onderzoek moeten er toe leiden dat nefrologen en chirurgen in de toekomst vaker de juiste keuze kunnen maken als het gaat om het aannemen of afwijzen van donornieren.
Meer over ERC
ERC ondersteunt talentvolle jonge onderzoekers bij het opzetten van een onderzoeksteam en het starten van een onafhankelijk onderzoeksproject. 408 onderzoekers in de EU hebben dit jaar van de European Research Council een Starting Grant ontvangen. Een ERC-beurs stelt deze onderzoekers in staat gedurfd, baanbrekend onderzoek op te starten en binnen hun vakgebied nieuwe wegen in te slaan. De subsidies, met een totale waarde van € 603 miljoen, maken deel uit van het EU-programma voor onderzoek en innovatie ‘Horizon 2020’. Kijk voor meer informatie op https://erc.europa.eu/
Laatst gewijzigd: | 10 juni 2022 08:59 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...