Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

3 startende RUG wetenschapstalenten naar buitenlandse topinstituten

22 juli 2019

Drie onlangs gepromoveerde RUG-onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO, te weten: d r. Leonie Elsenburg, dr. Dennis Prak en dr. Ruben Verwaal. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. De drie onderzoeken de risico’s van een moeilijke jeugd in relatie tot gezondheidsproblemen op latere leeftijd (Leonie), slimmer voorraadbeheer mogelijk maken met Big Data (Dennis) en hoe mensen in de achttiende eeuw met succes doofheid en gehoorverschil aanpakten vanuit een sociaal-medische benadering (Ruben).

Dennis Prak
Dennis Prak
Ruben Verwaal
Ruben Verwaal

Met een Rubicon-financiering kunnen jonge wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling zoals TU München of Harvard. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf (meestal 24 maanden). Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon; voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro, verdeeld over drie ronden.

De geselecteerde Groningse wetenschappers

De toekenningen betreffen de eerste financieringsronde van 2019. Drie van de 16 in deze ronde geselecteerde onderzoekers zijn verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het zijn:

  • Wanneer leidt een moeilijke jeugd tot ziekte?: Dr. Leonie Elsenburg, Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG -> Denemarken, University of Copenhagen, Department of Public Health, 18 maanden.
    Kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden ontwikkelen als volwassene vaker lichamelijke gezondheidsproblemen. Dit project verschaft inzicht in welke omstandigheden precies een risico vormen, wanneer deze omstandigheden een risico vormen en of dit risico via gezondheidsproblemen in de adolescentie verloopt.
  • Slimmer voorraadbeheer met Big Data : Dr. Dennis Prak, Faculteit Economie en Bedrijfskunde -> Duitsland, TU München, Operations & Supply Chain Management, 24 maanden.
    Klassieke voorraadmodellen splitsen de leverketen op in onafhankelijke blokjes die stabiel en geïsoleerd bestuurd worden, terwijl de hedendaagse bedrijfsvoering juist dynamisch en geïntegreerd is. Dit onderzoek geeft slimmere bestelregels die alle beschikbare data optimaal gebruiken en bovendien snel kunnen bijleren’.
  • Nieuwe blik op doofheid : Dr. Ruben Verwaal, Faculteit der Letteren / Erasmus MC -> VK, Durham University, Institute for Medical Humanities, 24 maanden.
    Doven en slechthorenden voelen zich vaak buitengesloten. Dat maakt inclusie een uitdaging. Dit onderzoek gaat na hoe mensen in de achttiende eeuw met succes doofheid en gehoorverschil aanpakten vanuit een geïntegreerde sociale en medische benadering.

Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.

Laatst gewijzigd:11 mei 2020 12:44
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024