Cisca Wijmenga ontvangt prestigieuze geneticaprijs
Prof. dr. Cisca Wijmenga is de winnaar van de European Society of Human Genetics (ESHG) Award 2019. Zij ontvangt deze prijs voor haar baanbrekende werk in de ontwikkeling en toepassing van methoden op het gebied van innovatieve systeemgenetica om inzicht te krijgen in complexe ziekten als coeliakie en diabetes type 2. Haar onderzoek en de uitkomsten ervan worden beschouwd als enorme doorbraken in de humane genetica.
Wijmenga ontving haar prijs op dinsdag 18 juni tijdens het ESHG-congres. In haar Award Lecture vertelde ze over haar wetenschappelijke avontuur, waarin ze vanuit de genetica van complexe ziekten, in het bijzonder coeliakie, uiteindelijk terechtkwam bij de darmflora en bij “het supergave project gut-on-a-chip waar we net aan zijn begonnen, waarin we coeliakie proberen na te bouwen op een chip. Als dat lukt, kunnen we in de toekomst kijken naar de interactie tussen gastheergenoom, epitheliale barrière, immuunsysteem en darmflora.”
De ESHG Award Lecture wordt elk jaar aan het eind van het ESHG-congres gehouden door een Europese topwetenschapper die werkzaam is in een veld dat te maken heeft met humane genetica. Eerdere winnaars van de ESHG Award zijn onder meer Stylianos Antonarakis, Veronica van Heyningen, Sir Alec Jeffreys, Svante Pääbo en Edith Heard.
![Wijmenga ontving haar prijs op dinsdag 18 juni tijdens het ESHG-congres.](/about-ug/latest-news/news/archief2019/nieuwsberichten/0619-cisca-wijmenga-1.jpg)
![Wijmenga ontving haar prijs op dinsdag 18 juni tijdens het ESHG-congres.](/about-ug/latest-news/news/archief2019/nieuwsberichten/0619-cisca-wijmenga-2.jpg)
Laatst gewijzigd: | 19 december 2022 14:45 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...