Young Academy Groningen verwelkomt zeven nieuwe leden
De Young Academy Groningen (YAG) heeft zeven nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van de Rijksuniversiteit Groningen. Dr. Sahar El Aidy, prof. Shirin Faraji, dr. Marijke Leliveld, prof. Panos Merkouris, dr. Milena Nikolova, dr. Judith Paridaen en dr. Jorge Pérez zijn door een comité geselecteerd. De nieuwe leden worden op 30 september tijdens een ceremonie officieel geïnstalleerd.
De Young Academy Groningen is een club voor de meest getalenteerde, enthousiaste en ambitieuze jonge onderzoekers van de universiteit. De leden zijn gepassioneerde wetenschappers uit alle vakgebieden met belangstelling voor wetenschapsbeleid, interdisciplinariteit, diversiteit, internationalisering, outreach, leiderschap en loopbaanontwikkeling in de academische wereld.
Dr. Sahar El Aidy (Moleculaire Immunologie en Microbiologie, Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute, Faculty of Science and Engineering)
De trialoog tussen microbiota, darmen en hersenen ligt aan de basis van diverse immuun- en neurologische stoornissen, die in de westerse samenleving een snelgroeiend probleem vormen. Een belangrijke factor in deze trialoog is voeding, een onderwerp dat de laatste tijd breed in de belangstelling staat. Mijn vakgroep bestudeert hoe darmmicrobiota neuroactieve verbindingen in onze voeding opmerken en omzetten, en welk effect deze bacteriële producten hebben op de neuro-immuunreactie. In mijn interdisciplinaire onderzoek worden microbiologie, immunologie, (bio)chemie en neurologie samengebracht. Ingegeven door mijn brede internationale ervaring, zowel in de academische wereld als in het bedrijfsleven, wil ik het algemene publiek graag drie dingen meegeven: “Maak van je voeding je medicijn”, “Je darmmicroben kunnen de effectiviteit van je medicatie beïnvloeden” en “Fundamenteel onderzoek is belangrijk, zowel naar gezondheid als naar ziekte”. Onlangs ontdekte mijn groep dat darmmicrobiota zelfs een bedreiging kunnen vormen voor de effectiviteit van de medicatie bij Parkinsonpatiënten. Medicatie kan effectiever worden met dieetaanpassingen die de darmmicroben beïnvloeden.
Als lid van de YAG ben ik beter in staat het belang van fundamenteel onderzoek onder de aandacht van het publiek en beleidsmakers te brengen en om de kloof te overbruggen tussen fundamenteel en toegepast onderzoek in de voedingsmiddelenindustrie, die in Nederland snel in omvang toeneemt. Omdat ik zelf afkomstig ben uit een niet-westerse samenleving, wil ik graag een rolmodel zijn voor studenten uit etnische minderheidsgroepen, en laten zien dat het zeker mogelijk is om succesvol te zijn in de wetenschap.
Prof. Shirin Faraji (Theoretical Chemistry, Zernike Institute for Advanced Materials, Faculty of Science and Engineering)
Prof. Shirin Faraji bekleedt de leerstoel Theoretische Chemie aan het Zernike Institute for Advanced Materials. Haar onderzoeksgroep richt zich op de ontwikkeling van hybride klassieke/kwantumdynamische methoden voor onderzoek naar door licht geïnduceerde processen en kwantumeffecten in biomoleculen en nieuwe verbindingen. Ze is een van de ontwikkelaars van Q-Chem, een wereldwijd vooraanstaand onderzoeksprogramma op het gebied van kwantumchemie. Haar onderzoek omvat een breed scala aan toepassingen, zoals opto-elektronica en optogenetica. Ze heeft een aantal prestigieuze fellowships en onderscheidingen op haar naam staan, waaronder een Duits DAAD-fellowship voor junior wetenschappers in 2014 en de Burg Foundation Teaching Award van de University of Southern California in 2015. In 2018 werd een NWO Vidi-beurs toegekend aan haar onderzoeksvoorstel ‘Watching chemistry happen with light’.
Prof. Faraji ervaart de Young Academy Groningen als een enerverend en energiek initiatief. Door een gezamenlijk geluid te laten horen kan de YAG een belangrijke factor zijn in de vorming van wetenschappelijk beleid aan de RUG. Vanwege haar multiculturele achtergrond wil ze graag haar bijdrage leveren aan de bevordering van diversiteit en internationalisering. Met haar ontwikkeling als senior wetenschapper groeit als vanzelf ook haar rol als mentor voor vrouwelijke promovendi en postdocs. Ze zet zich actief in voor succes op lange termijn van vrouwen in de wetenschap.
Dr. Marijke Leliveld (Marketing, Faculteit Economie en Bedrijfskunde)
Ik ben als gedragswetenschapper bij Marketing geïnteresseerd in de rol van moraliteit en ethiek in economische besluitvorming. Waarom doneren mensen bijvoorbeeld geld aan goede doelen? Hoe kunnen bedrijven en charitatieve instellingen samenwerken? Wanneer vinden we marketingcampagnes voor goede doelen hypocriet en wanneer ervaren we ze als oprecht? Waarom zijn schandalen binnen commerciële organisaties vaak minder ernstig dan binnen charitatieve organisaties? Voor antwoorden op dergelijke vragen kijk ik naar theoretische en methodologische inzichten uit uiteenlopende disciplines als marketing, psychologie, bedrijfskunde, economie, sociologie, filosofie en openbaar bestuur. Deze interdisciplinaire benadering geeft voor mij weer wat wetenschap zou moeten zijn: van elkaar leren en expertise combineren om wetenschappelijke en maatschappelijke problemen op te lossen. Een goed voorbeeld van zo'n interdisciplinaire groep aan de RUG is het Centre for Philosophy, Politics and Economics (PPE), waarvan ik de eer heb bestuurslid te zijn.
Als lid van de YAG is mijn eerste doel universiteitsbreed beleid te verbeteren en interdisciplinair onderzoek aantrekkelijker en effectiever te maken voor alle onderzoekers, inclusief promovendi en onderzoekers in het begin van hun carrière. Een belangrijk aspect van ons outreach-initiatief is dat ons onderzoek over de hele wereld goed toegankelijk hoort te zijn. Ik ga me actief inzetten voor besprekingen over open-accesspublicaties.
Prof. Panos Merkouris (Internationaal en Europees Recht, Faculteit Rechtsgeleerdheid)
Prof. Panos Merkouris is adjunct-hoogleraar bij Transboundary Legal Studies aan de RUG, waar hij de leerstoel Interpretation & Dispute Settlement in International Law bekleedt. Hij haalde zijn LLB aan de universiteit van Athene, twee mastertitels in International Law (respectievelijk aan de universiteit van Athene en het University College London (UCL)) en promoveerde aan de Queen Mary University of London. Hij was als gastdocent verbonden aan de UCL, de Queen Mary University en de universiteiten van Athene en van Thracië.
Hij is gespecialiseerd in internationaal publiekrecht en heeft vooral belangstelling voor verdragsrecht, bronnen van internationaal recht, geschillenbeslechting en milieurecht. Hij heeft veel gepubliceerd in al deze vakgebieden; zijn artikelen worden geciteerd in internationale rapporten en gerechtelijke uitspraken. In 2018 ontving hij de prestigieuze ERC Starting Grant voor zijn vijfjarige project ‘The Rules of Interpretation of Customary International Law (TRICI-Law)’.
Hij ziet ernaar uit om in de YAG samen met de andere leden aan de missie en doelstellingen van de YAG te werken. Hij hoopt op twee kernpunten te kunnen bijdragen aan de YAG, namelijk diversiteit/internationalisatie en outreach. Voor hem vormen deze twee begrippen de basis van onderzoek naar internationaal publiekrecht.
Dr. Milena Nikolova (Global Economics & Management, Faculteit Economie en Bedrijfskunde)
Over mij: Ik kom uit Bulgarije. Nadat ik mijn bachelor en master in de Verenigde Staten had gehaald, werkte ik in Duitsland. Daarna kwam ik naar Groningen.
Mijn onderzoek: Ik werk op het raakvlak van arbeids- en ontwikkelingseconomie. Ik kijk in het bijzonder naar subjectieve en objectieve maatstaven van welzijn om stimulerende krachten en gevolgen van migratie, economische ontwikkeling, beleid voor de arbeidsmarkt en instellingen te onderzoeken. Onlangs heb ik twee nieuwe onderzoeksprojecten opgezet. De eerste richt zich op welzijn en werk, een thema dat een steeds belangrijkere rol speelt in de toenemende complexiteit en de mogelijke arbeidsbesparing die voortkomen uit digitalisering en automatisering. Ten tweede bestudeer ik samen met twee coauteurs de sociaal-economische gevolgen op lange termijn van dwangarbeid voor gevangenen in de Sovjet-Unie.
Mijn motivatie voor de Young Academy Groningen: Ik sluit me graag aan bij de YAG en ik zie ernaar uit om samen met andere YAG-leden te werken aan de ontwikkeling van nieuwe interdisciplinaire onderzoeksprojecten en oplossingen voor de uitdagingen waar jonge academici aan de RUG voor staan. Ik vind het heel fijn dat de YAG jonge onderzoekers helpt bij de ontwikkeling van hun carrière door hun een stem te geven in beleidskwesties.
Dr. Judith Paridaen (European Research Institute for the Biology of Ageing (ERIBA), UMCG, Faculteit Medische Wetenschappen)
Mijn onderzoek richt zich op de biologie van stamcellen, de cellen die ons lichaam vormen en in stand houden. Ik hoop beter te begrijpen hoe stamcellen in weefsels en in ons lichaam werken, zodat we ze in de toekomst kunnen gebruiken om verlies van cellen en weefsels door ziekte en veroudering te voorkomen of te compenseren. Mijn onderzoek is niet zozeer direct op toepassingen gericht, maar eerder gefocust op fundamentele, uit nieuwsgierigheid ontstane vragen over stamcelbiologie. Voor mij vormt het stellen van fundamentele vragen de kern van wetenschappelijke vooruitgang en innovatie. Ik sluit me graag aan bij de YAG en ik hoop samen te werken met enthousiaste collega-wetenschappers uit verschillende disciplines. Als nieuw YAG-lid wil ik graag bijdragen aan outreach-initiatieven om het belang (en het plezier!) van (fundamenteel) wetenschappelijk onderzoek over te brengen op het publiek. Ik zie ernaar uit om aan belangrijke wetenschappelijke kwesties en carrière-ontwikkeling van jonge onderzoekers te werken.
Dr. Jorge Pérez (Fundamentele Informatica, Bernoulli Institute, Faculty of Science and Engineering)
Ik werk als assistant professor bij de groep Fundamentele Informatica van het Bernoulli Institute for Mathematics, Computer Science and Artificial Intelligence (Faculty of Science and Engineering).
Mijn academische reis begon in Cali, Colombia, waar ik een graad in Computer Science behaalde. Daarna promoveerde ik in Computer Science in Bologna, Italië. Mijn laatste tussenstop voor Groningen was Lissabon, Portugal, waar ik als postdoc werkte.
Mijn onderzoek richt zich op de vraag: hoe kunnen we foutloze computerprogramma’s ontwikkelen? Ik werk aan communicatieprogramma’s, omdat die de ruggengraat vormen van softwaresystemen waarvan we allemaal afhankelijk zijn. Communicatieprogramma’s kom je overal tegen, maar het is verrassend moeilijk om ze foutloos te laten werken. Ik werk heel gedreven aan de ontwikkeling van technieken om door het analyseren van de broncode fouten in programma’s te kunnen opsporen. Door af te gaan op solide mathematische beginselen kunnen we zulke technieken inzetten om software betrouwbaarder en veiliger te maken voor iedereen.
Waarom kies ik voor de Young Academy Groningen? Ik heb altijd al belangstelling gehad voor beleidskwesties, diversiteit en internationalisering. Voor mij sluit dat precies aan op wat de YAG nastreeft. Vooral gendergelijkheid vind ik erg belangrijk. Ik beschouw het als een eer dat ik ben uitgenodigd me aan te sluiten bij zo’n uniek netwerk van enthousiaste jonge wetenschappers. Het is een waardevol forum van waaruit we kunnen nadenken over wetenschap en wetenschappelijke invloed.
Boodschap van dr. Simon Friederich, voorzitter van de YAG
"Het komende jaar zet de YAG haar missie voort om zich in te zetten voor de RUG-gemeenschap en daarbuiten op het gebied van beleid, stimulering van diversiteit en internationalisering, en het vinden van nieuwe wegen om het publiek bij wetenschap te betrekken en interdisciplinair onderzoek te bevorderen. We heten onze zeven nieuwe leden van harte welkom. Het zijn allen uitmuntende onderzoekers die de visie van de YAG delen en zich vanuit hun eigen unieke perspectief en ervaring willen inzetten voor onze organisatie."
Laatst gewijzigd: | 19 maart 2020 15:48 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!