Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Wierenga-Rengerink dissertatieprijs voor Alain Dekker

06 juli 2018

De Wierenga-Rengerink prijs voor de RUG-promovendus met de beste dissertatie in 2017, is toegekend aan dr. Alain Dekker voor zijn proefschrift ‘ Down & Alzheimer: Behavioural biomarkers of a forced marriage’ . Op vrijdagmiddag 6 juli 2018 ontving de postdoctoraal onderzoeker aan de faculteit Medische Wetenschappen/UMCG een prijs van €7.500 voor zijn verdere academische ontwikkeling. Dit gebeurde tijdens de zomerceremonie , de traditionele afsluiting van het academisch jaar van de Rijksuniversiteit Groningen.

Alain Dekker
Alain Dekker

Down en Dementie

Alain Dekker verdedigde op 15 november 2017 cum laude zijn dissertatie Down & Alzheimer: behavioural biomarkers of a forced marriage. Hij schreef dit onder supervisie van prof. dr. Peter de Deyn (UMCG) die hij leerde kennen tijdens een lezing over dementie. In zijn proefschrift kaart Dekker aan dat vroegtijdige herkenning van dementie bij mensen met het Downsyndroom van groot belang is om de zorg aan te passen en gerichtere behandelingen te bieden om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Het onderzoek werd gefinancierd door de Gratama Foundation en door een fellowship van Onderzoeksinstituut BCN. Naar aanleiding van zijn proefschrift is een project gestart om de grootste gedragsstudie naar dementie bij Down uit te voeren. Dekker heeft ervoor gezorgd dat expertisecentra in Europa en tientallen zorginstellingen deelnemen aan dit project.

Speciale band met de doelgroep

Dekker groeide op naast een dagbestedingsproject voor mensen met een verstandelijke beperking en waar ook veel mensen met een Downsyndroom wonen. Dit project was opgezet door zijn ouders. Niet verrassend dus dat zijn promotieonderzoek op deze doelgroep was gericht. Van jongs af aan had Dekker een speciale band met mensen met Down. In de proloog van zijn proefschrift deelt hij een bijzonder persoonlijk verhaal. Eén van zijn cliënten ging sterk achteruit en vertoonde opvallende gedragsveranderingen. Men kon niet aantonen wat er aan de hand was, maar toen professor De Deyn tijdens zijn lezing verwees naar het Downsyndroom viel het kwartje bij Dekker. Dit was het startsein voor zijn promotieonderzoek.

Wierenga-Rengerink dissertatieprijs

De Wierenga-Rengerink prijs wordt sinds 2015 uitgereikt aan de promovendus die de beste RUG-dissertatie heeft geschreven. Iedere faculteit kiest een eigen winnaar en uit deze groep wordt door een jury van (voormalig) rectoren de uiteindelijke winnaar gekozen. De feestelijke uitreiking door Rector magnificus Elmer Sterken is tijdens de Summer Ceremony. Alumni van de RUG stellen het prijzengeld beschikbaar via het Ubbo Emmius Fonds. In 2017 mochten, bij hoge uitzondering, twee promovendi de prijs ontvangen. Nigel Hamilton ontving de prijs voor zijn proefschrift ‘Commander in Chief: FDR’s strijd met Churchill, 1943’ en Jordi van Gestel voor zijn proefschrift ‘The evolution of bacterial cell differentiation and multicellular organization’.

Laatst gewijzigd:30 mei 2022 08:26
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.