Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

RUG en UMCG akkoord over ontwikkelplannen Noordentree Healthy Ageing Campus

27 juni 2018

Het gaat een levendige, duurzame en gastvrije stadsplein worden voor onderwijs, onderzoek, cultuur, sport en ontspanning: de noordentree van de Healthy Ageing Campus. Namens RUG en UMCG hebben Sibrand Poppema en Jos Aartsen op dinsdag 26 juni 2018 een hoofdlijnenakkoord ondertekend over de ontwikkeling van het gebied rondom de Antonius Deusinglaan. In het akkoord hebben beide partijen de ontwikkelplannen, de toekomstige ondergrondse infrastructuur en de benodigde grondruil vastgelegd.

Sibrand Poppema en Jos Aartsen
Sibrand Poppema en Jos Aartsen

Rondom (0) een dynamisch stadsplein gaat de RUG bouwen aan (1) een groot onderwijscentrum voor met name Farmacie en Medische Wetenschappen, (2) een locatie voor het University College Groningen en (3) het cultureel studentencentrum Usva. Daarnaast is er voldoende ruimte voor (4 & 5) toekomstige ontwikkelplannen van het UMCG.

Schetsontwerp van mogelijke gebiedsindeling
Schetsontwerp van mogelijke gebiedsindeling

Levendige campus met nieuw stadsplein (0)

Naast de nieuwbouw krijgt het terrein van zo’n 27.000 m2 een aantrekkelijke inrichting van de openbare ruimte met een open verbinding naar de binnenstad. Centraal in het ontwikkelplan staat de realisatie van een dynamisch en autovrij stadsplein met daaromheen de gebouwen. Op de begane grond (de plint) van deze gebouwen is ruimte voor horeca en retail. Dit is allemaal vastgelegd in een Ruimtelijk Masterplan. Een hoogwaardig OV-knooppunt wordt tussen nu en eind 2020 gefaseerd aangelegd om te zorgen voor een goede bereikbaarheid. Daarnaast zijn ondergrondse of inpandige fietsparkeerplaatsen in de plannen opgenomen.

Onderwijscentrum (1)

In de geplande nieuwe en moderne onderwijsruimtes op de campus zullen met name studenten farmacie en geneeskunde hun colleges volgen. Dit onderwijsgebouw van zo’n 9.000 m2 verrijst naast het ERIBA-gebouw, in de buurt van het nieuwe Protonentherapiecentrum van het UMCG.

University College Groningen (2)

Het University College Groningen (UCG), dat momenteel is gehuisvest op een tijdelijke locatie aan de Hoendiepskade, zal verhuizen naar het pand aan Bloemsingel 1 op de Healthy Ageing Campus. De voorgevel is een beschermd stadsgezicht en wordt behouden. Het gebouw zal worden gerenoveerd en krijgt nieuwbouwuitbreiding aan de achterzijde. Voor de huidige gebruikers van Bloemsingel 1, de ICT-afdeling van het UMCG en LifeLines, worden alternatieve locaties gezocht.

Op de kop van de Vrydemalaan zal de SSH studentenhuisvesting realiseren, waar ook UCG-studenten zullen wonen. Zo kunnen deze studenten niet alleen leren en ontspannen op de campus, maar ook wonen.

Cultureel studentencentrum Usva (3)

Het huidige gebouw ‘ADL2’ wordt gestript en krijgt een nieuwe invulling met aan het UMCG gerelateerde bedrijvigheid (Health Data Center) en met cultureel studentencentrum Usva. Aangrenzend krijgen zij een nieuw studententheater. Al jarenlang koestert Usva de wens voor een flexibeler gebouw met betere geluidsisolatie en een grotere theaterzaal (ca. 200 personen). Studenten en bezoekers kunnen straks terecht in verschillende theaterzalen, studio’s en cursusruimten. De combinatie met aantrekkelijke horeca en een buitenruimte met terras zorgt zowel overdag als ’s avonds voor levendigheid op de gehele campus. Bestaande culturele organisaties in de nabijheid van de campus bieden bovendien mogelijkheden tot meer samenwerking.

Ontwikkellocaties voor toekomstplannen UMCG (4&5)

In het akkoord heeft het UMCG locaties gereserveerd om op een later moment te ontwikkelen. Blok 4 wordt in de tussentijd gebruikt voor bouwlogistiek en op blok 5 is ruimte voor tijdelijke thematische invulling.

Planning

Nu het hoofdlijnenakkoord is vastgesteld, kan worden gestart met de verdere uitwerking van de plannen. Het gehele gebied - dat behoort tot Campus Groningen - zal fasegewijs worden ontwikkeld. Terwijl in de periode 2018 en 2019 met architecten aan de slag wordt gegaan voor de diverse ontwerptrajecten, zullen in de tussentijd de eerste voorbereidende infrastructurele en sloopwerkzaamheden plaatsvinden. Daarnaast wordt gestart met de aanleg van het hoogwaardige OV-knooppunt voor goede bereikbaarheid van de campus. Als de infrastructuur en sloopwerkzaamheden zijn afgerond zullen in de periode 2020-2022 naar verwachting de eerste deelprojecten worden gerealiseerd.

Laatst gewijzigd:11 juli 2018 14:22
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024