Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben
Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze DNA-veranderingen hangen samen met de activatie van immuuncellen, die belangrijk zijn bij het bestrijden van virale infecties. Dit blijkt uit een grote internationale studie onder leiding van kinderlongarts Gerard Koppelman van het UMCG. Hij publiceert hier vandaag over in het wetenschappelijke toptijdschrift Lancet Respiratory Medicine.
In de afgelopen jaren leidde Gerard Koppelman de tot nu toe grootste internationale epigenetische studie op het gebied van astma. Epigenetica gaat niet zozeer over verschillen tussen mensen in de DNA code, maar om een chemische verandering van het DNA. Via dit onderzoek wilde hij de epigenetische oorzaken van astma nader bepalen. Door de chemische verandering kunnen bepaalde genen en daarmee ook hun werking, aan- en uitgezet worden. Aan de studie deden meer dan 5000 kinderen uit 8 verschillende Europese landen mee.
Koppelman en de andere onderzoekers vonden dat bij kinderen met astma op 14 plekken op het DNA in bloedcellen zijn veranderd. Bij hun geboorte hadden zij deze afwijkingen nog niet; veel van deze DNA veranderingen waren op 4-jarige leeftijd wel aantoonbaar in hun bloed. Deze epigenetische veranderen in hun dna waren sterk het gevolg van DNA-verandering van een soort immuuncel in het bloed, de zogeheten eosinofiele witte bloedcel die betrokken is bij allergische ontstekingen. Het bleek dat deze epigenetische veranderingen in bloed verband hadden met cel activatie van immuuncellen, die belangrijk zijn bij het bestrijden van virale infecties.
Koppelman wil de resultaten van deze studie gebruiken om verder te onderzoeken of deze omkeerbare veranderingen kunnen worden gebruikt om astma te behandelen. Ook wil hij nagaan of hiermee nieuwe diagnostische tests kunnen worden ontwikkeld bij jonge kinderen met astma.
Bron: persbericht UMCG
Laatst gewijzigd: | 21 april 2020 13:41 |
Meer nieuws
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...
-
16 juli 2024
Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man
Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.