Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Gratis online cursus over psychische problemen

12 januari 2018

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een gratis online cursus over psychische gezondheid ontwikkeld, speciaal gericht op jongeren van 14 jaar en ouder, hun ouders en andere geïnteresseerden. In de deze MOOC (Massive Open Online Course) leren jongeren op een laagdrempelige manier veelvoorkomende psychische problemen herkennen. De cursus is vanaf maandag 15 januari te volgen.

Psychische problemen zoals depressie, angst, eetstoornis, of ADHD ontwikkelen zich vaak tijdens de tienertijd. Maar liefst één op de vijf jongeren krijgt hiermee te maken. Wat zijn veelvoorkomende psychische problemen? Hoe ontstaan ze? Wat kun je doen om te voorkomen dat je ze krijgt en wat kun je doen als je er eenmaal last van hebt? Deze en andere vragen worden beantwoord in de cursus.

De cursus bestaat uit tien modules van ongeveer drie kwartier. Er komen acht veelvoorkomende psychische aandoeningen aan bod, waaronder eetstoornissen, ADHD, depressie, angst en verslaving. Het lesmateriaal bestaat uit (animatie)filmpjes, persoonlijke verhalen, korte opdrachten, quizzen en interviews.

Maaike Meurs, projectleider van de MOOC en werkzaam in het UMCG: “We hebben deze cursus ontwikkeld om te voorzien in een groeiende behoefte aan laagdrempelige informatie over psychische klachten. Iedereen die hierin geïnteresseerd is kan zich gratis aanmelden en de modules volgen. We hopen dat ook scholen de cursus aan de leerlingen zullen aanbieden.”

De cursus is ontwikkeld samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Cambridge en is vanaf 15 januari 2018 gratis te volgen op het online platform FutureLearn. Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.moocpsy.umcg.nl.

UMCG
Laatst gewijzigd:21 april 2020 13:21

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.