Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Grote subsidie voor twee onderzoeken naar gepersonaliseerde depressie-behandelingen

02 november 2017

Het UMCG heeft een subsidie van ruim € 800.000 gekregen voor twee onderzoeksprojecten naar gepersonaliseerde behandelingen voor depressie. In de beide projecten, ZELF-i en Therap-i, verzamelen mensen zelf gegevens over hun psychische klachten en omgeving tijdens het dagelijkse leven. Door die gegevens om te zetten in persoonlijke grafieken kunnen zowel patiënten als therapeuten beter zicht krijgen op schommelingen in klachten en welke factoren daar van invloed op zijn.

ZELF-i

ZELF-i is een app waarmee mensen met depressieve klachten zelf hun stemming en omgevingsinvloeden onder de loep kunnen nemen. Door meerdere keren per dag enkele vragen te beantwoorden op de mobiele telefoon, verzamelen deelnemers zelf gegevens. Over die gegevens krijgen ze iedere week feedback. Er zijn twee varianten: een Doe‐module die gericht is op positieve emoties en activiteiten en een Denk‐module gericht op negatieve gevoelens, gedachten en gebeurtenissen. Deze zelfmanagement interventie is bedoeld om zo snel mogelijk na intake bij een GGZ-instelling mee te beginnen, als een actieve opstap voor de reguliere behandeling. Uit het onderzoek moet blijken of deze methode effectief is. Bij dit onderzoek zijn, naast het UMCG, GGZ Friesland, PsyQ/Lentis en Synaeda Psychomedisch Centrum betrokken.

Meer informatie over hoofdonderzoeker Dr. Jojanneke Bastiaansen en het ZELF-i onderzoek is te lezen via http://www.rgoc.nl/files/pdf/2017-01_Interview_Jojanneke_Bastiaansen.pdf

Therap-i

Het tweede onderzoeksproject richt zich op mensen met complexe problematiek die in behandeling zijn bij een derde lijns-instelling, zoals het UCP. In dit project worden zelfmetingen op de smartphone geïntegreerd in de behandeltrajecten. De gepersonaliseerde kennis in klachtenprofielen wordt door de therapeuten gebruikt om de behandelingen beter af te stemmen op het individu en de gedeelde besluitvorming te verbeteren. Deze methode is ontwikkeld in nauwe samenwerking met therapeuten (met name drs Date van der Veen), onderzoekers, en patiënten en zal nu verder worden ontwikkeld en getoetst. De hoofdonderzoeker van Therap-i is Dr. Harriette Riese.

‘Samen zorgen voor betere zorg’

Beide projecten maken deel uit van het programma 'Samen zorgen voor betere zorg' en worden gefinancierd door de Stichting tot Steun VCVGZ. Hierin wordt onderzocht of het gebruik van zelfmetingen een gunstig effect kan hebben op depressieve klachten, op het functioneren van mensen en op hun gevoel van controle op hun eigen leven en klachten. De kennis uit deze projecten is nodig om te bepalen of en hoe zelfmetingen in de toekomst kunnen worden ingezet in de zorg. Het UMCG werkt binnen dit project samen met de Depressie Vereniging, de patiëntenvereniging van en voor mensen met een depressie en hun naasten.

Bron: nieuwsbericht UMCGG

UMCG
Laatst gewijzigd:19 januari 2023 10:05

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.