Britse ornithologieprijs voor Theunis Piersma en zijn trekvogelonderzoek
“Trekvogels zijn als kanaries in de kolenmijn”
Prof. dr. Theunis Piersma, hoogleraar Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en waddenbioloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), heeft de prestigieuze ‘Marsh Award for International Ornithology’ gewonnen. Piersma kreeg de prijs op woensdagavond 18 oktober van de British Trust for Ornithology voor zijn onderzoek naar migratie, ecologie en evolutie van trekvogels.
Met de modernste middelen en vernieuwende concepten onderzoekt Piersma schijnbaar alledaagse fenomenen. Zijn onderzoek vindt niet alleen plaats in Nederland, maar ook in Afrika, Australië, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Piersma ziet de trekvogels niet als passanten, maar als verbindende factoren in een wereldwijd netwerk van ecosystemen. Trekvogels gebruiken specifieke routes; de flyways. Dit concept, mede door Piersma ontwikkeld, vormt inmiddels wereldwijd de basis voor natuurbeschermingsverdragen. In 2014 won Theunis Piersma al de Nederlandse Nobelprijs - de Spinozapremie - voor dit onderzoek. Hij staat bekend als een van de grootste voorvechters van behoud van de Waddenzee.
De ‘Marsh Award for International Ornithology’ is een jaarlijkse prijs voor een individuele wetenschapper wiens internationale onderzoek van invloed is op de Britse vogelkunde, wetenschappers en vrijwilligers, verbonden aan het British Trust for Ornithology. Aan de Marsh Award is een bedrag van 1.000 Engelse pond verbonden.
Laatst gewijzigd: | 14 april 2020 16:56 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...