RUG bouwt zonnepanelenveld op Zernike voor meer duurzame energie
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) legt deze maand een groot veld van 1700 zonnepanelen neer in het noorden van de Zernike Campus Groningen. De duurzame energieopbrengst gaat direct naar onderzoeksapparatuur in de buurt. Het veld ligt tussen het KVI-Center for Advanced Radiation Technology (Cart) en EnTranCe en zal zo’n 5400 MWh genereren. Het verbruik van 120 huishoudens per jaar. De panelen worden in september 2017 in gebruik genomen.
Energie voor deeltjesversneller
De opgewekte energie wordt rechtstreeks geleverd aan onderzoeksapparatuur voor KVI-Cart. Daar staan grote apparaten, zoals laserinstallaties en de deeltjesversneller AGOR, waarmee atoomkernen versneld worden tot soms wel de helft van de lichtsnelheid. Dit soort onderzoeksapparatuur heeft doorgaans een hoog stroomverbruik en dit kan nu uit duurzame energie bestaan.
Duurzame universiteit
De Rijksuniversiteit Groningen zet zich al lange tijd in voor duurzaamheid binnen de universiteit. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en onderzoek, maar ook op het gebied van bedrijfsvoering, renovatie- en nieuwbouwprojecten. De RUG staat het wereldwijd op plek 15 in de Greenmetric Ranking of World Universities.
Panelen geplaatst door Groningse partijen
De opdracht tot plaatsing van de zonnepanelen is na een aanbestedingstraject gegund aan ITBB uit Groningen. Zij werken hierbij samen met ENIE, ook uit Groningen. Het Facilitair Bedrijf van de RUG, afdeling Gebouw en Terreinbeheer, heeft het voortraject samen met adviesbureau Deerns voorbereid. De zonnepanelen worden voor een deel gefinancierd uit een SDE+ subsidie van de overheid.
De RUG verwacht binnen 10 jaar de investering in het zonnepanelenveld te hebben terugverdiend. Daarnaast is er ruimte voor uitbreiding van het veld in de toekomst.
Laatst gewijzigd: | 10 september 2021 14:55 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...