Psychische gezondheid inwoners aardbevingsgebied nog verder onder druk
Naar aanleiding van de presentatie van het 3e wetenschappelijke rapport Veiligheidsbeleving, gezondheid en toekomstperspectief van Groningers was er afgelopen week veel media-aandacht voor het psychisch letsel en de stress bij de inwoners van het gaswinningsgebied. In diverse media benadrukten GMW-onderzoekers Tom Postmes en Katherine Stroebe het belang van een speciale aanpak voor dit probleem.
„We zien dat de klachten over gezondheid nog steeds toenemen”, zeggen onderzoeksleiders Tom Postmes en Katherine Stroebe van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze spreken van een maatschappelijk probleem „dat we iedere meting groter zien worden. Het gaat om de gezondheid van heel veel mensen.” (in Telegraaf)
Richardson: ‘Mensen hebben minder zin in leuke dingen doen. De problematiek is constant bij ze aanwezig. En door de stress krijgen ze fysieke klachten zoals slapeloosheid, moeheid en gebrek aan energie.’ (De Monitor)
'Uit het onderzoek komt naar voren dat eerlijke en betrouwbare communicatie over risico's en gaswinning, transparantie in besluitvorming en onafhankelijkheid van uitvoerders gewenst is. Onze aanbeveling is tevens om sociale netwerken waar mogelijk te versterken en in te zetten bij de aanpak van de veiligheids- en gezondheidsproblematiek,' vindt Stroebe. (RTV Noord)
Selectie media-aandacht:
- De Monitor: Minder meldingen aardbevingsschade door negatieve verwachtingen
- RTV Noord: Onderzoeker Postmes: Het loopt de schadeorganisaties over de schoenen
- RTV Noord: Gezondheid inwoners aardbevingsgebied nog verder onder druk
- Groningen Nieuws: 'Aantasting gezondheid door meervoudige schade gaswinning’
- De Telegraaf: Groningers melden schade minder vaak om ’gedoe’
- Hart van Nederland: Wetenschappers: Schade gaswinning leidt ook tot gezondheidsklachten
Laatst gewijzigd: | 20 juni 2024 07:56 |
Meer nieuws
-
17 december 2024
Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol
Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.
-
05 november 2024
Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?
Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...