NWO subsidie voor Ben Feringa’s Origins Center
Het project Origins Center onder leiding van Nobelprijswinnaar Ben Feringa en collega’s krijgt subsidie van NWO. Het is een van de acht routes van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) die ieder maximaal € 2,5 miljoen toegewezen krijgen. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen leveren een bijdrage aan zes van de acht projecten.
Het Origins Center is een landelijk initiatief van vooraanstaande onderzoekers uit zeventien universiteiten en instellingen dat multidisciplinair onderzoek verricht naar het ontstaan, het functioneren en de toekomst van leven in een veranderende omgeving van moleculaire tot planetaire schaal. Daarmee voert het een groot en belangrijk deel van de Nederlandse Wetenschapsagenda uit. Het NWO-bestuur beoordeelde het voorstel hiertoe als ‘excellent’.
NWA-Startimpuls
In september 2016 maakte het ministerie van OCW bekend 30 miljoen euro te investeren in de NWA. Het grootste deel hiervan, 20 miljoen euro, gaat naar de Startimpuls en is bestemd voor thematisch onderzoek binnen thema’s die eerder door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn gekozen:
- onderwijs en jongeren in een veerkrachtige samenleving;
- digitalisering als aanjager van vernieuwing;
- natuurwetenschappelijke kennis als bron van vernieuwend vermogen.
Symposium met o.a. Ben Feringa
Het Origins Center wordt geïnaugureerd tijdens het symposium Fundamentals of life in the universe, op 31 augustus en 1 september 2017 in de Energy Academy op de Zernike Campus van de Rijksuniversiteit Groningen. Het symposium is met steun van de KNAW voorbereid en heeft een groot aantal gerenommeerde sprekers, waaronder Ben Feringa, Lee Cronin, Giovanna Tinetti en Bob Lineweaver.
Voor meer informatie over het symposium: origins@rug.nl.
Meer informatie
Contact: Jan-Willem Mantel, landelijk coördinator Origins Center, 06 470 43 710
Laatst gewijzigd: | 21 augustus 2023 11:01 |
Meer nieuws
-
07 april 2025
Plastic recycling: hoe kun je de koolstofatomen opnieuw gebruiken?
Wetenschappers van de RUG werken aan nieuwe manieren om plastic afval te recyclen en er nieuwe, hoogwaardige producten van te maken.
-
07 april 2025
Gratama Jubileumgift voor Marleen Kamperman en Marijke Leliveld
Prof. dr. Marleen Kamperman en Marijke Leliveld hebben EUR 100.000 ontvangen van de Gratama Stichting voor hun onderzoeksproject gericht op het produceren van biologisch textiel voor duurzame mode.
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.