18.8 Miljoen voor onderzoek naar duurzame samenwerking voor een veerkrachtige samenleving (SCOOP)
Het onderzoeksprogramma SCOOP ontvangt 18,8 miljoen subsidie in het kader van het prestigieuze NWO-zwaartekracht programma. SCOOP – Sustainable Cooperation: Roadmaps to a Resilient Society – is een omvangrijk onderzoeksprogramma waarin sociologen, psychologen, historici, en filosofen hun krachten bundelen in het onderzoek naar nieuwe oplossingen voor duurzame samenwerking in de domeinen van de zorg, het werk, en integratie. In het consortium participeren onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit, de Radboud Universiteit, en de Erasmus Universiteit.
Door de expertise van sociologen, psychologen, historici en filosofen te bundelen onderzoekt SCOOP nieuwe oplossingen voor duurzame samenwerking in de domeinen van de zorg, het werk, en integratie. Een innovatief ‘mixed-method’ onderzoeksdesign wordt gebruikt om de effectiviteit van deze oplossingen te toetsen en ‘evidence based’ beleidsaanbevelingen te ontwikkelen.
18.8 Miljoen voor onderzoek naar duurzame samenwerking
Op maandag 8 mei 2017 maakt minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag officieel bekend gemaakt dat een subsidie van 18.8 miljoen euro in het prestigieuze NWO-zwaartekracht programma is toegekend aan SCOOP. In een uniek, grenzen overschrijdend samenwerkingsverband bestuderen topwetenschappers vanuit verschillende disciplines de mechanismen van samenwerking en onderzoeken ze de mogelijkheden om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Het programma staat onder leiding van zes hoofdaanvragers: Rafael Wittek (sociologie, RUG), Naomi Ellemers (psychologie, UU), Martin van Hees (filosofie, VU), Bas van Bavel (geschiedenis, UU), Tanja van der Lippe (sociologie, UU), en Russell Spears (psychologie, RUG).
Een bijzondere aanpak
Betrokkenheid verschillende universiteiten
Het onderzoek sluit aan bij de strategische thema’s Sustainable Society van de Rijksuniversiteit Groningen, tevens penvoerder van het project, en Institutions for Open Societies van de Universiteit Utrecht. Andere deelnemers zijn de Vrije Universiteit Amsterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen, en de Erasmus Universiteit Rotterdam.
NWO Zwaartekracht
Toekenning: 18.8 mln Euro
Vanuit de Rijksuiniversiteit Groningen particeren ook:
Agnes Akkerman (sociologie), Andreas Flache (sociologie), Pauline Kleingeld (Wijsbegeerte), Jan-Willem Romeijn (wijsbegeerte) en Linda Steg (psychologie)
Laatst gewijzigd: | 20 juni 2024 08:20 |
Meer nieuws
-
22 januari 2025
RUG nomineert drie onderzoeken voor Klokhuis Wetenschapsprijs
De Scholierenacademie van de RUG heeft dit jaar drie onderzoeken ingezonden voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Deze prijs bekroont interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar.
-
20 januari 2025
Nieuw screeningsinstrument voor cognitieve klachten patiënten met kanker
Nieuw screening instrument voor cognitieve klachten patiënten met kanker
-
17 december 2024
Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol
Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.