Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2017 in Groningen
Het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen organiseert in 2017 de jaarlijkse Sterrenkunde Olympiade. Leerlingen van de bovenbouw havo en vwo kunnen tot 15 mei thuis meedoen aan de voorronde. De finale is van 5 tot en met 7 juli in Groningen. De beste inzenders strijden in deze finale om de hoofdprijs, een reis naar de sterrenwacht op La Palma.
Meedoen aan de Sterrenkunde Olympiade 2017 is eenvoudig. De vragen van de voorronde zijn vanaf 15 maart beschikbaar op www.sterrenkundeolympiade.nl . Deze vragen maken de leerlingen thuis en bestaan uit een aantal meerkeuzevragen, enkele open vragen en computeropdrachten. De antwoorden moeten zij uiterlijk 15 mei insturen, waarna een deskundige jury deze nakijkt.
Finale
De beste kandidaten mogen meedoen aan de finale in Groningen. De finalisten volgen de eerste dagen colleges over verschillende sterrenkundige onderwerpen en zullen daarnaast samen leuke activiteiten ondernemen. Na de colleges volgt een examen met vragen over de onderwerpen die tijdens de colleges zijn behandeld. Op basis daarvan wijst de jury de winnaars aan. De Olympiade wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking. De hoofdprijs is traditiegetrouw een reis naar het Roque de los Muchachos-observatorium op het Canarische eiland La Palma, waar de winnaars zelf met een professionele telescoop naar het heelal mogen kijken.
De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door het Kapteyn Instituut (Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen), de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Astronomen Club (NAC), SRON Netherlands Institute for Space Research, het Nederlands instituut voor radioastronomie ASTRON, Ganymedes optische instrumenten en IBM.
Meer informatie
Prof.dr. Peter Barthel
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:34 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!