Oratie mw. prof.dr. J.M. Spikman: Zelfregulatie en adaptatie; over de prefrontale cortex en hersenschade (11 oktober)
Neurologische aandoeningen, zoals traumatisch hersenletsel, kunnen leiden tot schade in de prefrontale cortex of in de hersennetwerken, waar de prefrontale cortex een belangrijk onderdeel van vormt. Dat leidt vaak tot gedrags- en persoonlijkheidsveranderingen; patiënten hebben minder controle over hun gedrag en kunnen dit niet goed afstemmen op verschillende situaties. Dat gaat gepaard met problemen in sociale interacties en in de planning en organisatie van complexe taken. Op de langere termijn kunnen deze stoornissen tot ernstige beperkingen in de participatie leiden; veel patiënten verliezen hun werk, relatie en sociale contacten en soms raken patiënten sociaal geïsoleerd. Ondanks deze ernstige consequenties voor het functioneren van patiënten worden gedragsveranderingen in de klinische praktijk lang niet altijd tijdig opgemerkt en zijn er nauwelijks behandelmethoden voorhanden.
In haar oratie betoogt prof.dr. Joke Spikman dat een klinisch neuropsychologisch begrippenkader van belang is bij het onderzoek naar deze ingrijpende gevolgen van hersenletsel. Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van methoden om deze stoornissen in zelfregulatie en adaptatie te kunnen meten en behandelen, waarbij de relevantie voor de patiënt en diens dagelijks functioneren voorop staat. Daarbij wordt ook onderzocht in hoeverre persoonlijke factoren, zoals copingstijl (de manier waarop iemand met problemen en stress omgaat) en stressregulatie, bepalend zijn voor herstel en aanpassingsvermogen van patiënten.
Laatst gewijzigd: | 20 juni 2024 07:56 |
Meer nieuws
-
17 december 2024
Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol
Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.
-
05 november 2024
Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?
Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...