Nieuwe bestrijdingsvorm van de suzuki-fruitvlieg
De fruitteelt in Europa wordt ernstig bedreigd door een nieuw plaaginsect uit Azië, de suzuki-fruitvlieg. Sinds 2012 komt deze soort voor in Nederland, waar al voor tientallen miljoenen euro’s schade is toegebracht aan de fruitteelt. Pesticiden blijken onvoldoende effectief en zijn bovendien schadelijk voor het milieu. Alternatieve bestrijdingsmethoden zijn echter ook weinig succesvol. Bioloog Bregje Wertheim onderzoekt de suzuki-fruitvlieg om een geïntegreerd biologisch bestrijdingsprogramma te ontwikkelen, in het kader van een consortium van onderzoekers en partners uit het bedrijfsleven.
Uit Groningen is haar collega Leo Beukeboom betrokken en uit de universiteit van Wageningen Marcel Dicke en Bart Pannebakker, de firma Koppert Biological Systems en het toegepaste onderzoeksinstituut WUR-PPO-Fruit. Het doel is fruitgewassen te beschermen en een exponentiële groei van de exotische diersoort te stoppen.
Meer informatie
Video’s RUG
Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering. Andere video's staan in onze videoportal.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:07 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.