Sociale relaties van groot belang bij het ouder worden, Oratie Nardi Steverink
De oratie van prof.dr. Nardi Steverink op dinsdag 1 december 2015 gaat over haar onderzoek naar het versterken van de gezondheid en het welbevinden van mensen in de tweede levenshelft, door specifiek te kijken naar de rol van sociale relaties. Sociale relaties – zowel in termen van persoonlijke relaties als van maatschappelijke rollen – blijken van groot belang voor de lichamelijke gezondheid en voor het welbevinden, maar het onderzoek is zeer divers en de vraag waarom sociale relaties zo belangrijk zijn is nog niet beantwoord. Naast sociaal-relationele factoren en sociale netwerken, richt Steverink (leeropdracht Sociologie van gezondheid en welbevinden) zich daarom op het blootleggen van onderliggende mechanismen, waaronder de rol van sociale behoeften en zelfregulatie- of zelfmanagementprocessen.
Het onderzoeksprogramma van Steverink behelst verder niet alleen fundamenteel onderzoek, maar besteedt ook veel aandacht aan de ontwikkeling van evidence-based interventies ter bevordering van gezond en gelukkig ouder worden. Haar GRIP&GLANS-interventieprogramma geniet landelijke bekendheid en wordt steeds breder ingezet.
Steverinks omvattende onderzoeksprogramma draagt in belangrijke mate bij aan het speerpunt Healthy Ageing van de RUG en het UMCG. Naast de antwoorden die haar onderzoek heeft opgeleverd, schetst Steverink in haar oratie een uitgebreid beeld van nieuwe vragen en uitdagingen, waarop zij zich de komende jaren wil gaan richten.
Meer informatie over de oratie:http://www.rug.nl/news-and-events/events/inauguration/2015/0112-steverink
Laatst gewijzigd: | 20 juni 2024 08:19 |
Meer nieuws
-
17 december 2024
Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol
Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.
-
05 november 2024
Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?
Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...