Scholieren naar Natuurkunde-finale in India
Op woensdag 10 juni vond de prijsuitreiking plaats van de 34e Nationale Natuurkunde Olympiade voor 5- en 6-vwo’ers uit het hele land. De prijzen werden uitgereikt in de Senaatskamer van de Rijksuniversiteit Groningen. De vijf winnaars vormen het Nederlandse team voor de Internationale Natuurkunde Olympiade in India, van 5 t/m 12 juli.
De Rijksuniversiteit Groningen was dit jaar weer gastheer van de eindronde van de Nationale Natuurkunde Olympiade die van 3 t/m 10 juni plaatsvond. De Natuurkunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd die door de Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen samen wordt georganiseerd.
Leerlingen uit hele land
Uit de ruim 3500 leerlingen die aan de voorronde hebben deelgenomen zijn de beste 18 geselecteerd. Tijdens de eindronde hebben de leerlingen zich gebogen over uitdagende onderwerpen zoals klassieke mechanica, relativiteitsleer, optica, thermodynamica en elektriciteitsleer`.
Na een week vol colleges en practica volgden een practicumtoets en een theorietoets van ieder 4 uur. De beste vijf leerlingen mogen ons land vertegenwoordigen in de internationale finale in India.
Uiteraard was er tijdens de eindronde ook tijd voor ontspanning : bijvoorbeeld een uitstapje naar Schiermonnikoog en een bezoek aan Astron, het Nederlands instituut voor radio astronomie.
De vijf winnaars zijn:
1 Christian Primaveras, Maarn (Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium, Amersfoort)
2 Ewoud Wempe, Groningen (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen)
3 David Liu, Helmond (Jan van Brabant College, Helmond)
4 Pepijn de Maat, Breukelen (Christelijk Gymnasium Utrecht)
5 Ethan van Woerkom, Bussum (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum)
Een interessant detail is dat nummer 2 van de finale, Ewoud Wempe, zich in eerste instantie niet had gekwalificeerd voor deze finaleronde. Door afzeggingen van enkele kandidaten schoof hij echter door, met dit mooie resultaat.
Laatst gewijzigd: | 21 juni 2015 20:31 |
Meer nieuws
-
18 december 2024
Hoe gebruik je machine learning als er weinig gegevens zijn?
Kerstin Bunte, hoogleraar machine learning, is een specialist in het werken met beperkte gegevens. Ze zwemt tegen de stroom in door niet alleen om meer te vragen.
-
17 december 2024
Een mens zou moeten beslissen als het gaat om zaken van leven of dood
Van medische diagnoses tot autonome wapens in het Midden-Oosten: ArtificiaI Intelligence (AI) neemt steeds meer beslissingen zelf, zonder dat er nog een mens aan te pas komt. Rineke Verbrugge, Hoogleraar Logica en Cognitie aan de Rijksuniversiteit...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.