Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Onderzoek naar rol voeding bij gezondheid met gegevens LifeLines

07 januari 2015

Het UMCG en DSM gaan onderzoek doen naar de voedingsstatus van bepaalde groepen gezonde mensen en de relatie hiervan met onder meer chronische ziekten, erfelijke aanleg en omgevingsfactoren. Voor het onderzoek wordt - naast vragenlijsten over voedselinname - gebruik gemaakt van urine- en bloedmonsters en data van het 3-generatie bevolkingsonderzoek LifeLines. Het onderzoek moet meer inzicht opleveren in de rol die vitaminen en mineralen spelen in de stofwisseling van mensen bij gezond ouder worden. Uiteindelijk zal dit leiden tot meer ‘personalized healthcare’: persoonsgerichte preventie en therapie.

Voor onderzoek naar de inname van voedingsstoffen wordt meestal gebruik gemaakt van vragenlijsten en voedingsdagboeken. Deze geven vaak een vertekend beeld door onnauwkeurige rapportage. Biochemische vaststelling van de inname van voedingsstoffen in bloed- of urinemonsters is veel nauwkeuriger, omdat vitaminen en mineralen en hun afbraakproducten worden afgescheiden in de urine.

UMCG-onderzoekers gaan van 1.600 LifeLines-deelnemers van 60-75 jaar de inname van voedingsstoffen en de voedingsstatus vaststellen aan de hand van analyses. Dit doen zij met behulp van vragenlijsten en door het analyseren van de 24-uur urinemonsters en bloedmonsters, die eerder zijn afgenomen voor het LifeLines-onderzoek. De combinatie van vragenlijsten en biomaterialen zorgt ervoor dat realistische data worden verkregen. De resultaten moeten inzicht geven in verschillen in de voedingsstatus, effect van tekorten aan voedingsstoffen, en of er een relatie is met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en overgewicht, erfelijke aanleg en omgevingsfactoren.

Het onderzoeksproject komt voort uit een al langer bestaande samenwerkingsrelatie tussen UMCG en DSM. Deze omvat onder meer de opzet van een onderwijsprogramma voor studenten geneeskunde op het gebied van voedingswetenschappen en cosponsorschap van promovendi die bij het UMCG en onderzoekslaboratoria van DSM werkzaam zijn.

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:46

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.