Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Scholieren leren oude kerken “lezen”

Honderden scholieren naar Groningen voor college over oude kerkinterieurs
28 oktober 2014

De faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen leert 2500 leerlingen in Nederland hoe je het interieur van een oude kerk in de buurt kunt lezen als een driedimensionaal geschiedenisboek. Op die manier krijgen ze een beter begrip van de ontstaansgeschiedenis van hun eigen omgeving. Van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam tot aan RSG Simon Vestdijk in Harlingen, overal in Nederland hebben docenten geschiedenis, godsdienst/levensbeschouwing en maatschappijleer het gratis lespakket van de faculteit aangevraagd over de geheimen van oude Nederlandse kerken. Verschillende scholen komen met in totaal 300 leerlingen naar Groningen voor een college van dr. Justin Kroesen, dé expert op het gebied van oude kerkinterieurs.

Justin Kroesen geeft les in Der Aa-kerk
Justin Kroesen geeft les in Der Aa-kerk

‘Mensen denken dat ze op vakantie naar Frankrijk of Italië moeten om mooie oude kerken te kunnen zien, terwijl in de oude kerk om de hoek een enorme historische rijkdom te vinden is’, vindt Justin Kroesen. Naar zijn mening zijn oude kerken het grootste museale bezit van Nederland. Als je eenmaal weet wat je ziet, valt er heel veel te ontdekken. Het interieur van zo’n kerk is als een driedimensionaal geschiedenisboek. Door de eeuwenoude geschiedenis van de kerk zit dit interieur barstensvol aanwijzingen over religieuze, politieke, economische en ethische motieven uit het verleden, die nog verrassend actueel blijken te zijn.

Het Beyers Naudé Gymnasium uit Leeuwarden heeft de primeur. Op 29 oktober krijgen ze als eersten college van Kroesen. De leerlingen komen goed voorbereid. Onder begeleiding van een medewerker van de faculteit bezochten zij al eerder de dorpskerk van Huizum. Ter plekke ervoeren ze hoe mensen eeuwen geleden gebruik maakten van een kerk door middel van een rollenspel.

Kennis delen

Wouter Heinen, directeur bedrijfsvoering van de faculteit, is zeer tevreden over het succes van dit scholerienproject en het vorige project over de Dode Zeerollen. ‘Wij vinden het zeer belangrijk dat onze kennis buiten de poorten van de universiteit terecht komt. Kennis over religie is onmisbaar, het is een van de grootste drijvende krachten van de mensheid, kijk maar wat er nu in Syrië en Irak gebeurt. Dit scholierenprogramma is uitermate geschikt om onze kennis breed te delen. Volgend jaar komen we met een project rondom religie en conflict, een belangrijke specialisatie van de faculteit.’ Naast kennisdeling heeft de faculteit nog een motief voor het aanbieden van programma’s aan scholieren. ‘Onze studies Theologie en Religiewetenschappen zijn ontzettend interessant en maatschappelijk relevant, maar helaas ook vrij onbekend onder scholieren. We hopen te laten zien hoe belangrijk kennis van religie is, zodat scholieren onze studies meenemen in hun overwegingen bij hun studiekeuze’, aldus Heinen. ‘Want Nederland heeft experts op het gebied van religie nodig in een wereld waarin door globalisering en migratie religie een belangrijke factor is geworden, ver weg en dicht bij.’

Meer informatie

Meer informatie over dit en andere scholierenprojecten is te vinden op: www.rug.nl/rcs/scholieren

Laatst gewijzigd:25 juli 2023 13:02

Meer nieuws