Ondanks 5 jaar crisis blijft risicomanagement een blinde vlek
Organisaties hebben de afgelopen jaren weinig geleerd op het gebied van risicomanagement. Dat concluderen de onderzoekers van het Tweede Nationaal Onderzoek Risicomanagement in Nederland 2014, onder wie prof.dr. Dirk Swagerman, hoogleraar Accounting aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Sinds het eerste onderzoek rondom dit thema in 2009, is nauwelijks verbetering gerealiseerd. De onderzoekers constateren op sommige punten zelfs een lichte achteruitgang. De resultaten uit het onderzoek zijn zorgwekkend omdat veel onderzoeken uitwijzen dat gebrekkig risicomanagement een van de oorzaken is geweest van de financiële crisis. Het onderzoek is uitgevoerd door Nyenrode Business Universiteit, de RUG, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants en PwC.
Vals gevoel van zekerheid
De uitkomsten van de onderzoekers staan in schril contrast tot de zelfevaluatie van de respondenten over risicomanagement in de eigen organisatie. Bijna 90 procent vindt namelijk dat hun risicomanagementsysteem voldoende op orde is en geven zichzelf gemiddeld een 7-min (6,85).
Dit is ruim 30 procent hoger dan de score van de onderzoekers, die aan de hand van een door hen ontwikkelde methodiek uitkwamen op een 4,6. De organisaties lijken dus een vals gevoel van zekerheid te hebben over de kwaliteit van hun risicomanagementsysteem. Dat klemt te meer omdat het bij de bekende schandalen nagenoeg altijd mis ging in de kern van hun activiteiten.
Laatst gewijzigd: | 07 november 2024 11:21 |
Meer nieuws
-
26 november 2024
Nieuw onderzoek wijst op kostenbesparende voordelen van gezondheidsapp
Uit onderzoek van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat het gebruik van de SamenGezond-app, aangeboden door zorgverzekeraar Menzis, gepaard gaat met een aanzienlijke verlaging van de zorgkosten...
-
20 november 2024
Gerard van den Berg appointed as member of the Academia Europaea
Professor Gerard van den Berg had been appointed as member of the Academia Europaea, the European Academy for Sciences, Humanities and Letters.
-
15 november 2024
Faculteit Economie en Bedrijfskunde en De Nederlandsche Bank lanceren de "Klaas Knot Lezing"
De Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen en De Nederlandsche Bank (DNB) zijn verheugd om de nieuwe jaarlijkse "Klaas Knot Lezing" over (internationaal) economisch beleid aan te kondigen.