Klaas van Berkel presenteert eerste deel geschiedenis van de RUG
Op vrijdag 12 september overhandigt Klaas van Berkel, hoogleraar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, het eerste deel van zijn integrale geschiedenis van de RUG aan de rector magnificus, prof.dr. Elmer Sterken. Van Berkel schreef Universiteit van het Noorden. Vier eeuwen academisch leven in Groningen ter gelegenheid van het 400 jarig bestaan van de universiteit.
Deel I begint in de late Middeleeuwen met een bespreking van de Aduarder Kring en eindigt met de ‘narrow escape’ in 1876, toen een nieuwe Wet op het hoger onderwijs het bestaan van de Groningse universiteit veilig stelde. De presentatie van het boek wordt voorafgegaan door een symposium over de betekenis van de academische vrijheid.
Academische vrijheid
Rode draad door het boek is het groeiende besef dat voor een universitaire gemeenschap academische vrijheid van essentieel belang is. Halverwege de negentiende eeuw was het de Groningse theoloog Hofstede de Groot die voor het eerst het principe van de academische vrijheid onder woorden bracht. In het boek worden de controverses over de vrijheid van de wetenschap nauwkeurig beschreven en geanalyseerd. Religie verdween langzaam naar de achtergrond, wetenschap werd een waarde op zichzelf.
Hoogte- en dieptepunten
In de eerste eeuwen van haar bestaan heeft de Groningse universiteit hoogtepunten en dieptepunten gekend. Belangrijke wetenschappers als de historicus Ubbo Emmius, de wiskundige Johann Bernoulli en de medicus Petrus Camper gaven de universiteit aanzien in binnen- en buitenland. Er waren evenwel ook tijden (rond 1800 en ook in het midden van de negentiende eeuw) dat het aantal studenten zo terugliep dat voor het voortbestaan van de universiteit gevreesd moest worden. De nauwe band tussen universiteit, stad en provincie heeft er toen steeds voor gezorgd dat de universiteit zulke tijden van crisis overwon en er zelfs sterker uit te voorschijn kwam.
Laatst gewijzigd: | 19 maart 2020 12:36 |
Meer nieuws
-
25 november 2024
Liekuut | Geef jongeren een culturele hangplek én een stem
Jongeren weten heel goed wat ze op cultureel gebied zouden willen zien en horen, alleen vertaalt zich dat nog niet altijd naar de programmering door culturele instellingen. Volgens Johan Kolsteeg, universitair docent kunstwetenschappen en bestuurslid...
-
08 oktober 2024
Passie voor duurzame mode
De Chileense journalist María Pilar Uribe Silva wijdde al haar halve leven aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Deze zomer startte ze haar PhD aan de RUG. ‘Ik denk dat het kán, een duurzamere en rechtvaardigere kledingsector. Wat we nodig...
-
08 oktober 2024
De tong volgen
Thomas Tienkamp en Teja Rebernik leggen uit hoe fundamenteel onderzoek naar articulatie kan helpen om spraakstoornissen te verklaren en in de toekomst mogelijk kan bijdragen aan het herstel van mensen met spraakstoornissen.