Een Eeuwig Edict: video over 400 jaar Rijksuniversiteit Groningen
In de zes minuten video An Eternal Edict. For Infinity, Celebrating 400 Years of University of Groningen worden markante momenten uit de rijke geschiedenis van de universiteit in beeld gebracht. Startpunt is het jaar 1614. Er wordt een Academie gesticht in het gewest Groningen, dat zich heeft aangesloten bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Niet door de paus, of door een koning, een keizer of andere landsheer, zoals op andere plaatsen in Europa, maar door de eigen bevolking. Die wil een universiteit. Nodig voor de ontwikkeling van Stad en Ommeland; goed voor de samenleving.
In de video is o.a. beeld verwerkt van Aletta Jacobs (1871, eerste vrouwelijke student), van de diverse koninklijke bezoeken (Koningin Wilhelmina in 1914, Koningin Juliana in 1964, Koning Willem Alexander in 2014) en van de uitreiking van de Nobelprijs aan prof.dr. F. Zernike.
In An Eternal Edict wordt geconstateerd dat de oorspronkelijke wens van de bevolking is uitgekomen. Vier eeuwen naar haar ontstaan is de Rijksuniversiteit Groningen is uitgegroeid tot een internationaal onderzoeks- en onderwijsinstituut van allure. Ze is een top 100 universiteit die actief is in de volle breedte van het wetenschappelijk spectrum. State-of-the-art onderzoek staat centraal in het onderwijs. De focus ligt op talentontwikkeling en excellentie. De Rijksuniversiteit Groningen zet kennis en innovatie in voor een stabiele en duurzame samenleving. Een samenleving die kan beschikken over de energie van de toekomst. Een samenleving waar mensen in goede gezondheid leven en ouder worden.
Titelrol
• An Eternal Edict werd gemaakt in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen door de afdeling Communicatie (Franck Smit, Nyckle Swierstra) en Sensu Science (Jesper Beijvoets en Caspar de Zeeuw).
• Aan An Eternal Edict werd meegewerkt door (in volgorde van opkomst): Han Borg (historicus), Elmer Sterken (rector magnificus, hoogleraar Monetaire Economie), Janka Stoker (hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering, voorzitter Lustrumadviesraad) en Mayowa Oduola (studente Economics and Business Economics, specialisatie International Economics and Business).
• Voice over: Han Borg (historicus)
Laatst gewijzigd: | 22 februari 2022 14:11 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...