Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

De Master Theologie en Religiewetenschappen streeft naar goud

Keuzegids universiteiten zet Groningen op tweede plaats
03 maart 2014

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is de masteropleiding Theologie en Religiewetenschappen van de RUG op de tweede plaats terecht gekomen in de ranglijst van de Keuzegids Masters 2014. Uit de lijst met acht instellingen in Nederland die de master Theologie en Religiewetenschappen aanbieden, blijkt dat experts en studenten de opleiding in Groningen hoog waarderen. Evenals in 2013 beloont de Keuzegids Groningen met een tweede plaats.

De kwaliteit van de algemene masters is in heel Nederland goed, maar Groningen steekt daar toch op een aantal punten positief bovenuit: er is alle lof voor het niveau van de afgestudeerden en voor het niveau van het studieprogramma. De studenten in Groningen zijn vooral te spreken over de wetenschappelijke vorming en de docenten. Zij beoordelen daarnaast ook de communicatie en faciliteiten positief.

Volgend jaar op de eerste plaats

Volgens prof. dr. Mirjam de Baar, portefeuillehouder onderwijs en lid van het faculteitsbestuur, streeft de RUG ernaar volgend jaar minimaal op gelijke hoogte te eindigen met de huidige nummer 1, de Theologische Universiteit van Apeldoorn. “Wat nieuw is op onze faculteit zijn de stages in onze masteropleidingen. Studenten krijgen zo meer praktijkervaring dan in de gids is meegenomen en waar Apeldoorn, als predikantenopleiding, nu nog het beste op scoort.”

De Baar ziet het voorbijstreven van Apeldoorn in de ranglijst als een kwestie van tijd. “Het is ons met de bachelor Theologie gelukt, en het gaat ook lukken met de masteropleiding,” zegt ze. “Zeker als je kijkt naar de prachtige brede opleiding die we aanbieden, met maar liefst vijf verschillende specialisaties. En nu we deze steeds beter neerzetten kunnen we er ook duidelijker over communiceren.”

Research master

Dat de research master door te lage respons niet is meegenomen in de aanbevelingen vindt ze jammer. Ze benadrukt: “In Groningen kennen we een nauwe aansluiting van het onderwijs op het door de staf verrichte onderzoek, in de research master maar ook in de eenjarige masterprogramma’s. Wij zijn hier sterk in en dat zal in de komende jaren ook meer naar voren komen.”

De Keuzegids maakt in het overzicht nog wel apart melding van de specialisaties Religion, Conflict and Globalisation, en Religion and the Public Domain die aan de RUG te volgen zijn. Niet genoemd zijn de specialisaties Concealed Knowledge: Gnosticism, Esotericism and Mysticism en Origins of Abrahamic Religions: Texts and Contexts en de master Geestelijke Verzorging.

Ranking

De Keuzegids streeft er naar om studenten goed voor te bereiden op de juiste keuze voor hun masters, zeker nu in het huidige studieklimaat nauwelijks meer ruimte is om terug te komen op de keuze voor een masteropleiding. Voor de gids van 2014 hanteerden de makers het systeem van tien criteria, waarvan zeven 'studentenoordelen' en drie 'deskundigenoordelen', volgens het format van de NVAO-accreditaties waar ook de beoordelingen van experts uit gehaald zijn.

De studentenoordelen zijn ontleend aan de Nationale Studentenenquête (NSE). Bij de meeste van de masteropleidingen zijn de resultaten van twee of drie enquêtejaren samengenomen om de betrouwbaarheid van de meting te vergroten.

Laatst gewijzigd:12 juni 2023 20:19
View this page in: English

Meer nieuws