Willem de Graaffprijs 2013 voor Peter Barthel
Het bestuur van Stichting ‘De Koepel’ heeft besloten om de Willem de Graaffprijs 2013 toe te kennen aan de Groningse sterrenkundige prof. dr. Peter Barthel.
Naast zijn werk als fysicus heeft prof. dr. Willem de Graaff (1923-2004) zich tientallen jaren ingezet om een breed publiek te interesseren voor ruimtevaart en sterrenkunde. Als uiting van waardering stelde de Stichting ‘De Koepel’ in 2007 de Willem de Graaffprijs in. De prijs ter grootte van 1500 euro wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt. Eerdere winnaars waren prof. dr. John Heise en prof. dr. Vincent Icke.
Peter Barthel is hoogleraar astrofysica aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde natuur- en sterrenkunde in Amsterdam en Utrecht en promoveerde in Leiden. Daarna werkte hij enkele jaren als onderzoeker aan het California Institute of Technology. Sinds 1988 is hij verbonden aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.
Naast zijn wetenschappelijk werk is Barthel actief betrokken bij de popularisatie van de wetenschap. Met een enthousiaste en veelzijdige aanpak bereikt hij een groot publiek, waaronder grote aantallen scholieren.
Barthel is rector van de Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen en geeft geregeld college voor de Kinderuniversiteit. Hij droeg bij aan een nieuw natuurkundeprogramma voor HAVO/VWO en bracht zo sterrenkunde terug in de klas. Het project ‘Ontdek het onzichtbare heelal’ met veel resultaten van de Herschel-infraroodsatelliet stond onder zijn leiding. Dit project won de Academische Jaarprijs 2008. In 2011 schreef hij het artikel ‘Santa and the Moon’ over onderzoek naar afbeeldingen van de maan op cadeaupapier en in kinderboeken en trad op in het tv-programma van Pauw en Witteman.
De prijs wordt uitgereikt op woensdagmiddag 15 mei 2013 tijdens de Nederlandse Astronomen Conferentie in Lommel, België.
Meer informatie: prof. dr. Peter Barthel
Zie ook: website De Koepel en website Astronomie
Laatst gewijzigd: | 26 augustus 2022 13:16 |
Meer nieuws
-
27 januari 2025
Werken aan betere AI (met minder geld dan de VS)
De VS gaat een duizelingwekkend bedrag van 500 miljard euro investeren in AI. Aan de Rijksuniversiteit Groningen werken onderzoekers juist aan Future-Proof Computing: energiezuinigere hardware en verantwoorde AI die kan samenwerken met de mens.
-
23 januari 2025
ERC Proof of Concept Grant voor Harutyunyan en van den Boogaart
Syuzanna Harutyunyan en Geert van den Bogaart van de Faculty of Science and Engineering hebben een ERC Proof of Concept Grant toegekend gekregen.
-
22 januari 2025
RUG nomineert drie onderzoeken voor Klokhuis Wetenschapsprijs
De Scholierenacademie van de RUG heeft dit jaar drie onderzoeken ingezonden voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Deze prijs bekroont interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar.