RUG werkt mee aan museum van de toekomst
Iedere museumbezoeker een eigen collectie aanbieden, dat is de uitdaging die het Drents Museum zich heeft gesteld. Om dat te bereiken is het museum in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen het project Museumplus gestart. Doel is om een nieuwe manier van informatievoorziening te ontwikkelen die breed in de erfgoedsector toepasbaar is. Op 23 april vindt in het Drents Museum een congres plaats over Museumplus.
Analyse ruimtelijk gedrag museumbezoekers
Voor het opbouwen van een eigen collectie door de bezoeker wordt in het Drents Museum gebruik gemaakt van een museumkaart met een zogenaamde RFID-chip. Op een groot aantal plekken in het museum staan kiosken, waar de bezoeker door middel van zijn kaart met chip extra objecten kan verzamelen. Met behulp van de chip kan tevens het ruimtelijke gedrag van een bezoeker worden gemeten. Op basis van de analyse van dat gedrag wordt het mogelijk om een bezoeker tijdens zijn rondgang door het museum van meer informatie te voorzien. Op basis van verzamelde gegevens over de museumbezoekers zullen onderzoekers van de RUG intelligente software ontwikkelen, die de bezoeker real-time en interactief keuzes kan aanbieden. Op die manier bouwt de bezoeker zijn eigen collectie aan de hand van eerdere keuzes, positiemetingen en ingevoerde zoektermen.
23 april: Congres ‘Bied iedere bezoeker een eigen collectie’
De Trovato Foundation, het Drents Museum en de Rijksuniversiteit Groningen organiseren op 23 april 2013 een congres over het publieksinformatiesysteem Museumplus, getiteld ‘Bied iedere bezoeker een eigen collectie’. Op deze dag wordt gepresenteerd wat Museumplus is, hoe het ontstaan is en hoe het in de toekomst verder ontwikkeld zal worden.
Aanmelden
De kosten voor deelname aan het congres bedragen €39,- per persoon. U kunt zich opgeven via de webshop van het Drents Museum.
Meer informatie
Contact: Ruud van de Bilt, projectmanager
Laatst gewijzigd: | 11 juli 2024 14:26 |
Meer nieuws
-
08 oktober 2024
Passie voor duurzame mode
De Chileense journalist María Pilar Uribe Silva wijdde al haar halve leven aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Deze zomer startte ze haar PhD aan de RUG. ‘Ik denk dat het kán, een duurzamere en rechtvaardigere kledingsector. Wat we nodig...
-
08 oktober 2024
De tong volgen
Thomas Tienkamp en Teja Rebernik leggen uit hoe fundamenteel onderzoek naar articulatie kan helpen om spraakstoornissen te verklaren en in de toekomst mogelijk kan bijdragen aan het herstel van mensen met spraakstoornissen.
-
01 oktober 2024
Komt er een vrouwelijke Amerikaanse president?
Historicus Jelte Olthof is geïnteresseerd in het ontstaan, de werking en de invloed van de Amerikaanse Grondwet. Hoe functioneert een grondwet uit 1787 in het hedendaagse Amerika? Een Amerika dat snel verandert en waar in 2024 wellicht voor het...