Jurian Langer is benoemd tot bijzonder hoogleraar Europees recht en de Nederlandse rechtsorde
Per 1 februari 2013 is mr. dr. Jurian Langer benoemd als bijzonder hoogleraar Europees recht en de Nederlandse rechtsorde aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid. De leerstoel is namens de Stichting ‘Bevordering Europees en economisch recht’ en is ondergebracht bij de afdeling Bedrijfsrecht en Europees recht.
De leerstoel richt zich op de doorwerking van het Europees recht in de Nederlandse rechtsorde. Langer zal zich vooral toeleggen op de rol die nationale rechters hierbij spelen. Zijn belangstelling gaat in dit verband uit naar hun rol bij de toepassing van de rechtspraak van het EU-Hof op het gebied van onder meer Unieburgerschap en het EU-Handvest voor de grondrechten.
Langer (Maastricht, 1973) heeft een Europawijde juridische opleiding genoten. Hij studeerde in 1997 af aan de RUG. Hij heeft een LL.M behaald aan het prestigieuze University College London en heeft een specialistische master op het gebied van law & economics aan de universiteit van Hamburg gevolgd. Langer is in 2006 gepromoveerd aan het toonaangevende Europees universiteitsinstituut te Florence. Hij heeft les gegeven op bachelor- en masterniveau (RUG, UvA) alsook professionele trainingen aan advocaten, rechters en ambtenaren in Nederland en het buitenland. Hij heeft enkele jaren als advocaat in Amsterdam (Stek, Stibbe) gewerkt.
Langer combineert zijn hoogleraarschap met zijn dagelijkse werkzaamheden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij het ministerie is hij werkzaam als ‘agent’ (procesgemachtigde) van de Nederlandse regering in procedures bij het EU-Hof. Als agent verdedigt hij de Nederlandse belangen bij het EU-Hof over de volle breedte van het EU-recht.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 13:01 |
Meer nieuws
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?
-
20 augustus 2024
Landen aansprakelijk stellen voor cyberaanvallen nog lastig
Evgeni Moyakine onderzoekt of landen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor cyberaanvallen door hackersgroepen. Volgens hem stelt het internationaal recht te hoge eisen aan de bewijslast.