Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen en Rijkswaterstaat tekenen samenwerkingsovereenkomst

01 maart 2013
Logo Rijkswaterstaat

Op 1 maart wordt in het Groninger Museum een nieuwe samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen en Rijkswaterstaat over duurzame ruimtelijke planvorming en infrastructuur. Beide organisaties hebben de afgelopen vijf jaar met succes samengewerkt in het programma Duurzame Wegen. Ook de nieuwe overeenkomst is voor een periode van vijf jaar.

De samenwerking voorziet in de behoefte van Rijkswaterstaat aan wetenschappelijke kennis, goed opgeleide studenten en promovendi die weten wat er in de praktijk speelt. Kennis verbinden en vernieuwen is nodig om taken naar behoren te vervullen en komt voor een belangrijk deel direct voort uit het werk van alledag. Met praktische kennis kan Rijkswaterstaat de dienstverlening aan de gebruikers van het hoofd(vaar)wegennetwerk verbeteren. Het gaat daarbij niet alleen om de kennis voor nu, maar ook om kennis voor de toekomst, gekoppeld aan de ambities van Rijkswaterstaat.

Voor de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen maakt de samenwerking het mogelijk om onderzoek en onderwijs nog beter af te stemmen op de maatschappelijke behoefte. Naast een reeks promotieonderzoeken zijn de afgelopen vijf jaar vanuit het programma bijdragen geleverd in de vorm van advisering, onderwijs en internationale kennisuitwisseling. Binnen de nieuwe samenwerkingsovereenkomst zetten we dit werk voort.

Planvorming voor grote aanlegprojecten is steeds omvangrijker geworden, waarbij draagvlak, kosten, studietijd en het efficiënt bereiken van resultaat een complex geheel vormen. Langs een aantal sporen is daarom de afgelopen jaren door beide partijen gewerkt aan een meer duurzame planning van vooral snelweginfrastructuur die bijdraagt aan een betere praktijk.

Voor de komende vijf jaar zijn drie onderzoekslijnen gedefinieerd:

  1. Herontwikkeling van infrastructuur vanuit knooppunt- en gebiedsperspectief
  2. Planning en herontwikkeling van droge & natte netwerken
  3. Ruimtelijke transformatie, bereikbaarheid, leefbaarheid en netwerkimplicaties

De resultaten van vijf jaar samenwerking en een doorkijkje naar de komende vijf jaar zijn beschikbaar op de site van het Programma Duurzame Wegen.

Zie ook:Rijkswaterstaat

Laatst gewijzigd:06 september 2021 13:29
View this page in: English

Meer nieuws

  • 22 oktober 2024

    De dreigende kloof op het platteland

    Het valt wel mee met de veronderstelde kloof tussen stad en platteland, vindt Felix Pot. ‘Er dreigt eerder een kloof óp het platteland: tussen autobezitters en mensen die niet over eigen vervoer beschikken.'

  • 25 september 2024

    Slimme energietransitie vraagt om inclusieve aanpak

    RUG-wetenschapper Christian Zuidema vertelt over hoe we samen kunnen overstappen naar een duurzame samenleving. Een slimme transitie vraagt om een betere verdeling van de voor- en nadelen, betoogt hij.

  • 22 augustus 2024

    NWO kent subsidie toe aan groot onderzoek naar relatie tussen platteland en stad

    De relaties tussen platteland en stad zijn afgelopen jaren onder druk komen te staan en vragen om toekomstbestendige ruimtelijke oplossingen. Daarom onderzoekt het Fertile Soils project, waarin 10 kennisinstituten en 30 praktijkpartners...