Grote subsidie Willem Barentsz Poolinstituut voor onderzoek op Spitsbergen
Het Willem Barentsz Poolinstituut van de Faculteit der Letteren ontvangt 1,3 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek op de eilandengroep Spitsbergen. Het doel is de veranderingen van het Arctische ecosysteem in kaart te brengen sinds de ontdekking van Spitsbergen door Willem Barentsz in 1596.
Het onderzoek richt zich op de menselijke invloeden op terrestrische, zoet water en mariene ecosystemen. Zo ontstaat een beter beeld van de geschiedenis van de ontwikkeling van de ecosystemen en de gevolgen daarvan voor de toekomst. Met dit multidisciplinaire programma verstevigt het Willem Barentsz Poolinstituut de samenwerking tussen Nederlandse poolonderzoekers.
Locatie
De eilandengroep Spitsbergen ligt halverwege Noorwegen en de Noordpool. Het onderzoek concentreert zich in het dorp Ny-Ålesund op Spitsbergen. Liggend aan het Kongsfjord is deze natuurlijke omgeving focus van internationaal wetenschappelijk onderzoek, waar de betrokken onderzoekers al eerder actief zijn geweest. In dit dorp bevindt zich ook het Nederlands Poolstation, dat beheerd wordt door het Arctisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen.
Samenwerking
De subsidie is bedoeld voor vijf onderzoeksprojecten en is een samenwerking tussen de verschillende partners van het Willem Barentsz Poolinstituut. Vier projecten worden uitgevoerd door de RUG, één door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). De projecten zijn onderzoeken van RUG wetenschappers Louwrens Hacquebord, Maarten Loonen (beiden van het Arctisch Centrum), Anita Buma (Ocean Ecosystems) en Jan Komdeur (Behavioural Ecology). Het vijfde project is van NIOZ onderzoeker Corina Brussaard.
Toekenning van deze projecten is in het kader van het Nieuwe Nederlandse Polaire Programma, een onderzoeksprogramma van NWO.
Voor meer informatie:
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:16 |
Meer nieuws
-
25 november 2024
Liekuut | Geef jongeren een culturele hangplek én een stem
Jongeren weten heel goed wat ze op cultureel gebied zouden willen zien en horen, alleen vertaalt zich dat nog niet altijd naar de programmering door culturele instellingen. Volgens Johan Kolsteeg, universitair docent kunstwetenschappen en bestuurslid...
-
08 oktober 2024
Passie voor duurzame mode
De Chileense journalist María Pilar Uribe Silva wijdde al haar halve leven aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Deze zomer startte ze haar PhD aan de RUG. ‘Ik denk dat het kán, een duurzamere en rechtvaardigere kledingsector. Wat we nodig...
-
08 oktober 2024
De tong volgen
Thomas Tienkamp en Teja Rebernik leggen uit hoe fundamenteel onderzoek naar articulatie kan helpen om spraakstoornissen te verklaren en in de toekomst mogelijk kan bijdragen aan het herstel van mensen met spraakstoornissen.