ZonMw Parel voor onderzoek naar geelzien bij te vroeg geboren baby’s
Kinderarts-neonatoloog Peter Dijk van het Universitair Medisch Centrum Groningen kreeg op 1 november een ZonMw Parel voor zijn onderzoek naar de kosteneffectiviteit van de behandeling van geelzien bij te vroeg geboren baby’s. Door het onderzoek is de zorg aan te vroeg geboren baby’s verbeterd. Klinkend nevenresultaat is de vorming van het landelijke Neonatologie Research Netwerk. Dijk kreeg de prijs uit handen van ZonMw directeur Henk Smid, tijdens het 34e jaarcongres van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde NVK.
Voor het onderzoek ging Dijk na of het kosteneffectief is de verhouding tussen bilirubine en albumine te bepalen in het bloed van baby’s die vóór 32 weken zwangerschap worden geboren. De afbraakstof bilirubine komt bij alle baby’s vrij na de geboorte. Kinderen met te veel bilirubine in het bloed gaan geel zien (hyperbilirubinemie). Bilirubine die zich aan albumine hecht is niet schadelijk. Maar hoge waarden vrije bilirubine in het bloed kunnen schade aanrichten in de hersenen en tot blijvende ontwikkelingsstoornissen leiden. Dit is tegen te gaan met lichttherapie.
Dijk onderzocht of bepaling van de B:A-ratio (bilirubine:albumine verhouding) de effectiviteit van de behandeling zou vergroten en of dit goedkoper was. Het onderzoek heeft aangetoond dat het voor de totale onderzochte groep baby’s niet kosteneffectief deze B:A-ratio te bepalen. Daarnaast bracht het onderzoek aan het licht dat de zorg aan baby’s die geelzien op andere punten kon worden verbeterd.
Duurzame samenwerking belangrijkste spin-off
Samenwerking van meerdere Neonatologie Intensive Care Units (NICU’s) was noodzakelijk om voldoende baby’s in het onderzoek te kunnen includeren. Alle tien NICU’s in Nederland wilden meewerken. Uit deze samenwerking is het Neonatologie Research Netwerk (NNRN) ontstaan, een duurzaam onderzoeksnetwerk van alle NICU’s. In dit netwerk lopen nu vier onderzoeken en de samenwerking wordt verder uitgebreid.
Nieuwe richtlijn
De samenwerking heeft ook geleid tot een nieuwe richtlijn voor de behandeling van de bilirubine-problematiek bij te vroeg geboren baby’s, verbeteringen in de behandeling met licht- of fototherapie, zorgvuldig geijkte meetapparatuur om de bilirubinewaarden te bepalen, en een landelijke snelle invoering van de nieuwste versie van de Bayley’s ontwikkelingstest. Voor de lange termijn kan het NNRN bijdragen aan een betere kwaliteit van zorg voor alle baby’s op de NICU’s en hun ouders.
ZonMw programma DoelmatigheidsOnderzoek
Vooruitgang in de zorg vraagt onderzoek en ontwikkeling. ZonMw stimuleert en financiert gezondheidsonderzoek, zorginnovatie en het gebruik van ontwikkelde kennis. Opdrachtgevers van ZonMw zijn het ministerie van VWS en NWO. De BARTrial is gefinancierd vanuit het ZonMw-programma DoelmatigheidsOnderzoek (DO), dat onderzoek stimuleert naar kwalitatief hoogstaande zorg tegen aanvaardbare kosten en praktische toepassing van wetenschappelijk onderbouwde innovaties in de zorg. De ZonMw Parel is een prijs die enkele malen per jaar wordt uitgereikt aan ZonMw-projecten die als voorbeeld en inspiratie dienen voor de projecten die subsidie ontvangen van ZonMw.
Noot voor de redactie
Meer informatie over de Parel via Mirjam Dijkema (Communicatie ZonMw), 070-3495295, dijkema@zonmw.nl. Inhoudelijke informatie over het onderzoek via persvoorlichting UMCG, (050) 361 22 00.
De factsheet over deze Parel is te vinden op www.zonmw.nl/parels.
Meer informatie over het neonatologie netwerk is te vinden op op www.neonatologiestudies.nl. Meer informatie over geelzien bij baby’s is te vinden op www.babyzietgeel.nl.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:51 |
Meer nieuws
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...
-
16 juli 2024
Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man
Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.