Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Nutrient digestion and absorption during chemotherapy-induced intestinal mucositis in the rat

21 november 2012

Promotie: mw. M. Fijlstra, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Nutrient digestion and absorption during chemotherapy-induced intestinal mucositis in the rat

Promotor(s): prof.dr. E.H.H.M Rings, prof.dr. H.J. Verkade, prof.dr. E.S.J.M. de Bont

Faculteit: Medische Wetenschappen

Voeding via darmsonde en infuus bevordert wellicht herstel na chemotherapie

Kankerbehandeling door middel van chemotherapie leidt vaak tot ernstige bijwerkingen, zoals darmslijmvliesschade (intestinale mucositis). Deze darmschade bemoeilijkt de vertering en opname van voeding. Patiënten krijgen last van verminderde eetlust, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree en gewichtsverlies. Het beloop van hun ziekte kan hierdoor slechter zijn.

Margot Fijlstra onderzocht hoe kankerpatiënten met darmschade door chemotherapie het beste gevoed kunnen worden, zodat zij minder gewicht verliezen en hun darm sneller herstelt. In een diermodel met vergelijkbare darmschade probeerde zij verschillende voedingsstrategieën uit, waarbij zij inzoomde op de vertering en opname van koolhydraten, vetten en eiwitten.

Fijlstra stelt vast dat de darm alleen nog maar simpele suikers en eiwitten kan opnemen, wanneer deze continu door een darmsonde worden toegediend. Helaas verdraagt de darm grote hoeveelheden van deze voedingsstoffen niet, waardoor deze voedingsstrategie niet geschikt blijkt om gewichtsverlies te voorkomen. Kleine beetjes voeding via de darm blijken wel het herstel van de darm te bevorderen. Voeding via het bloed (door middel van een infuus) wordt goed verdragen en kan gewichtsverlies voorkomen, stelt de promovendus verder vast. De optimale voedingsstrategie lijkt dus een combinatie van continue voeding via de darm om het darmherstel te bevorderen en voeding via het bloed om gewichtsverlies te voorkomen. Nader onderzoek moet aantonen of deze voedingsstrategie ook voor mensen optimaal is. Aan dit klinische onderzoek wordt inmiddels gewerkt.

Margot Fijlstra (IJlst, 1980) studeerde Geneeskunde in Leiden. Ze verrichtte haar onderzoek in het Laboratorium Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door Fonds NutsOhra en KiKa Kinderen Kankervrij. Fijlstra werkt inmiddels als postdoc in het Montefiore Medical Center in New York (USA).

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien Groningse onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euror toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...