Fuzzy variants of prototype based clustering and classification algorithms
Promotie: mw. T. Geweniger, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Fuzzy variants of prototype based clustering and classification algorithms
Promotor(s): prof.dr. M. Biehl, prof.dr. T. Villmann
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Fuzzy data groeperen en classificeren
Groeperen en classificeren op basis van prototypen is een specifiek onderwerp binnen de gebieden van het machinale leren en kunstmatige neurale netwerken. Het kan toegepast worden voor data mining, statistische data-analyse, patroonherkenning en informatiewinning.
Datapunten, die in werkelijkheid tot verschillende groepen of klassen behoren, kunnen overlappen waardoor ze niet eenduidig gescheiden kunnen worden. Het overlappen van data wordt fuzziness genoemd, en verwijst naar de probabilistische of possibilistische toekenningen van datapunten aan groepen of klassen. Het kan gezien worden als leren met onzekerheden. In dit proefschrift worden een aantal gecontroleerde en ongecontroleerd methoden - specifiek c-Means, Learning Vector Quantization, Self Organizing Maps, Neural Gas and Affinity Propagation - uitgebreid om om te kunnen gaan met dit soort fuzziness. Hoewel een aantal van de genoemde methoden al varianten heeft die om kunnen gaan met fuzzy data, betreffen de voorgestelde aanpassingen verschillende verdere aspecten, zoals het groeperen van median data, het gebruik van divergenties als nabijheidsmaten en relevance learning. Daarnaast worden verschillende maten gebruikt om fuzzy classificatie en fuzzy groeperen te evalueren.
Tina Geweniger (Duitsland, 1976) studeerde informatica in Mittweida. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Mathematics and Computer Science in samenwerking met de University of Applied Science Mittweida.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:01 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...