Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Lysine based amorphous polyurethanes decorated with pendant bio-active groups

19 oktober 2012

Promotie: mw. J. Yin, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Lysine based amorphous polyurethanes decorated with pendant bio-active groups

Promotor(s): prof.dr. J.A. Loontjens

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

PU-polymeer geschikt voor medische materialen

Polyurethanen (PU’s) worden veelvuldig toegepast in coatings, lijmen, verven, schuimen (het bekende PUR-schuim), vezels, engineering plastics, maar ook in biomedische materialen. De medische toepassing is een belangrijke categorie omdat het gebruik van biomedische materialen sterk toeneemt vanwege de vergrijzing van de bevolking.

Polyurethanen zijn eenvoudig te bereiden uit diisocyanaten (DIs) met polyolen of polyamines, respectievelijk met en zonder katalysator. Voor gebruik in biomedische materialen mogen er geen giftige restanten van de diisocyanaten achterblijven in het polymeer. Het tijdelijk blokkeren van de isocyanaatgroepen zou voor dit problemen een aantrekkelijke oplossing kunnen bieden, terwijl toch dezelfde PU’s gemaakt kunnen worden.

In haar proefschrift beschrijft Jie Yin de synthese van lineaire en gecrosslinkte polyurethanen, op basis van caprolactam geblokt lysine diisocyanaat (BLDI), die voorzien werden van bio-functionele zijgroepen. Zij ontwikkelde een nieuwe synthetische methode om BLDI te maken. Yin onderzocht of er met gebruikmaking van de hogere stabiliteit van de geblokte isocyanaten bio-functionele groepen, zoals GRGDG en biotin, in PU’s ingebouwd konden worden. Er werd gekozen om amorfe polyurethaan netwerken te maken om te voorkomen dat er tijdens en na de degradatie van het implantaat kristallijne restanten achter blijven. Om de bio-compatibiliteit van deze materialen vast te stellen werden experimenten verricht met humane cellen.

Jie Yin (China, 1981) studeerde Macromolecular Science aan de Fudan University in Shanghai. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG in samenwerking met het UMCG.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 20 januari 2025

    Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt

    Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...

  • 06 januari 2025

    Even sparren met een medische AI-assistent

    Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.

  • 06 januari 2025

    Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt

    Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...