From bulkplastics to biomedical polymers
Oratie: dhr. prof.dr. A. Herrmann, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: From bulkplastics to biomedical polymers
Leeropdracht: polymeerchemie
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Het doel van de oratie van prof.dr. Herrmann is om een historisch perspectief van de ontwikkeling van de macromoleculaire scheikunde te geven en toekomstige trends in dit vakgebied samen te vatten. Eerst zal een definitie van synthetische polymeren worden gegeven, gevolgd door een beschrijving van polymerisatiereacties. Vervolgens zullen bestaande industriële polymeren worden geïntroduceerd en wordt het gebruik ervan besproken. Deze materialen komen we tegenwoordig in vrijwel elk aspect van ons dagelijks leven tegen en producten die van plastic zijn gemaakt zijn alom aanwezig in onze moderne samenleving. Omdat verwacht wordt dat polymeren ook in de toekomst een heel belangrijke rol zullen spelen, zal er verder worden ingegaan op twee zich ontwikkelende trends op het gebied van macromoleculen, te weten plastic voor elektronica en polymeren in de biogeneeskunde. Met betrekking tot dit laatste onderwerp zal er een overzicht worden gegeven van hybride polymeren bestaande uit desoxyribonucleïnezuur (DNA) en synthetische polymeren die binnen onze groep zijn onderzocht. Deze materialen komen samen in nanoscopische structuren die vervolgens worden gebruikt als potentiële afgiftesystemen voor geneesmiddelen, als sondes in de diagnostiek en als bouwstenen voor miniatuurelektronica. Verder wordt uitgelegd hoe nucleïnezuren als synthetisch tool worden gebruikt om complexe moleculen voor geneesmiddelen te vervaardigen en wordt gedemonstreerd hoe DNA kan worden gemanipuleerd om oppervlakken te produceren die vrijwel zonder frictie in een wateromgeving glijden.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 00:59 |
Meer nieuws
-
18 februari 2025
Repareer eens je spijkerbroek om water te besparen
Genoeg drinkwater is niet het enige dat ertoe doet, toont milieuwetenschapper Winnie Leenes: onze zorg zou juist moeten liggen bij het totale zoetwaterverbruik, en hoe dat verbruik het ecosysteem beschadigt.
-
17 februari 2025
Efficiënt als een huisvlieg
‘In de natuur gebeurt vliegen vaak met flappende bewegingen,’ vertelt Mauricio Muñoz Arias, universitair docent Autonome Systemen. Samen met zijn studenten ontwikkelde Muñoz Arias dit vederlichte apparaatje dat als een insect flapt met zijn vleugels:...
-
14 februari 2025
Theunis Piersma ridder in de Nationale Orde van Mauritanië
Hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma is benoemd tot ridder in de Nationale Orde van Mauritanië.