Conglomerates surface in new resolution strategies
Promotie: dhr. M.W. van der Meijden, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Conglomerates surface in new resolution strategies
Promotor(s): prof.dr.ir. A.J. Minnaard, prof.dr. R.M. Kellogg
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Bio-organisch onderzoek naar splitsingsmethoden
Maarten van der Meijden onderzocht verschillende nieuwe methoden om links- en rechtshandige moleculen te scheiden. Hij ontwikkelde onder meer een nieuwe concurrerende methode om een populair medicijn dat bloedklontering tegengaat (clopidogrel, Plavix) te synthetiseren.
Ook keek hij naar een methode waarbij verschillende splitsingsmiddelen vast worden gezet op een oppervlak (een soort chip). Op deze manier zou men in één experiment een hele batterij aan splitsingsmiddelen kunnen screenen en zo tijd besparen bij het zoeken naar een geschikte splitsingsmethode. Dit onderzoek leverde nieuwe inzichten op, maar ook bleek dat aan de methode een aantal praktische bezwaren kleeft die toepassing verhinderen.
Maarten van der Meijden (Harderwijk, 1980) studeerde chemie aan de Hogeschool van Utrecht. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de onderzoeksgroep bio-organische chemie en gefinancierd door de EU (FP7, project Resolve). Van der Meijden werkt als research chemicus bij Syncom BV.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 00:59 |
Meer nieuws
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.