Self-assembled monolayers in organic electronics
Promotie: mw. F. Gholamrezaie, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Self-assembled monolayers in organic electronics
Promotor(s): prof.dr. D.M. de Leeuw, prof.dr.ir. P.W.M. Blom
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Plastic elektronica uit zichzelf-assemblerende monolagen
In de afgelopen jaren hebben organische (plastic) halfgeleiders steeds meer aandacht gekregen vanwege mogelijk gebruik in elektronische toepassingen zoals zonnecellen, LED’s en veldeffect transistors. Ze kunnen goedkoop op grote schaal gefabriceerd worden en hebben goede mechanische eigenschappen.
Een veelbelovende techniek voor de fabricage van organische elektronica is ‘bottom-up self-assembled monolayer’ (SAMs), waarbij moleculen zichzelf formeren in complexe patronen en structuren zonder menselijke interventie.
Ondanks het feit dat een SAM bestaat uit maar één laag moleculen, kunnen SAMs de macroscopische mechanische en elektrische eigenschappen van een oppervlak veranderen. SAMs zijn aangebracht op de elektrodes om de werkfunctie te manipuleren. De injectie van lading in de halfgeleider kan zo worden verbeterd of onderdrukt.
Het regelen van de drempelspanning in OFETs (organic field-effect transistors) kan ook door middel van SAMs. SAMs die zijn gemaakt van geconjugeerde moleculen kunnen functioneren als halfgeleidende lagen in een OFET. Uit het onderzoek blijkt dat werkende OFETs met slechts een monolaag halfgeleider verrassend genoeg kunnen worden gemaakt door middel van spincoaten.
Fatemeh Gholamrezaie (Iran, 1982) studeerde nanoscience in Groningen. Zij voerde het onderzoek uit bij het Zernike Institute for Advanced Materials. Gholamrezaie gaat door als postdoc aan de TU Eindhoven.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 00:59 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...